Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam kuju staru godinu i 2 mjeseca, koja se tjerala s godinu dana. Nakon toga mliječna žlijezda joj je spuštena te su ostale sise nabreknute. Nema nikakvih promjena u ponašanju. Da li je to lažna trudnoća ili je to fiziološka pojava? Vlatka

O: Lažna trudnoća ili pseudograviditet je relativno česta pojava u kuja koje se nisu parile ili nisu koncipirale, a pojavljuje se najčešće unutar prvih nekoliko mjeseci po tjeranju. Klinička slika poprilično varira te se simptomi mogu kretati od jedva primjetnih pa sve do ozbiljnih problema, koje prati upala mliječnih žlijezda i velike promjene u ponašanju kuje.

Neke se kujice udebljaju, a glavni je simptom oticanje mliječnih žlijezda, pojavljuje se mlijeko, a ponekad i vaginalni iscjedak.

Kako je pseudograviditet posljedica poremećaja hormonalne ravnoteže u organizmu ljubimca, nerijetko je on i uzrok promjene ponašanja.

Liječenje ovog stanja svodi se na reduciranje prehrane. Naime, hrane bez previše masti, lako probavljive i bez mnogo tekućine su se pokazale kao dobar izbor. Osim gore navedenog, bilo bi potrebno pojačati fizičku aktivnost ljubimca.

Ukoliko su navedeni simptomi izraženiji, treba potražiti pomoć stručnjaka, što Vam i savjetujem.

Terapija je direktno usmjerena prema smanjivanju ili eliminiranju laktacije jer se kao posljedica zadržavanja mlijeka u vimenu može javiti mastitis, tj. upala vimena. Također, prilikom posjeta veterinara, isti će biti u mogućnosti i isključiti neke druge procese, odnosno, na takav način postaviti dijagnozu i odgovoriti Vam na pitanja.

Za to vrijeme, imajte i na umu da je izdajanje kontraindicirano jer ono ima isti učinak kao da kujica stvarno ima mlade koji sišu, a posljedica izdajanja je još veća produkcija mlijeka.

OZNAKE: