Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam pekinezera staroga 9 godina. Na izgleda ne djeluje tako, djeluje barem 3 godine mlađe, ako ne i više. Dakle, i više nego dobro je pokretan za svoje godine. No, u zadnje vrijeme smo primjetili da ako duže leži na nekoj nogici, počinje šepati kada ustane. To brzo prođe. Bili smo kod veta koji je pregledao šapice i rekao da je sve ok (nema tragova uganuća, loma i sl., ali ni osteoporoze ili artritisa ), ali postoji mogućnost početne reume. Nije nam davala nikakve kreme ni lijekove jer smatra da još nije potrebno, pošto mu se to ne dešava svakodnevno, no nama ne bi štetilo i drugo mišljenje.
Unaprijed hvala, Petra

O: Problemi u kretanju mogu biti posljedica brojnih uzroka. Najčešće se radi o bolnom procesu (koji može zahvatiti mišiće, fascije, tetive, ligamente, kosti, zglobove ili živce), trombozi veće krvne žile ili mehaničkoj smetnji zbog paralize živaca ili mišića ekstremiteta (kontraktura mišića, tetiva, ligamenata, ankiloza zgloba, lom kostiju).

Kod starijih se pasa nerijetko javljaju pareze ili paralize živaca, koji su posljedica pomaka, pritiska, nagnječenja ili prekida kontinuiteta, što onemogućava normalni prijenos podražaja, a time i kontrakciju mišića. Samim time dolazi do otežanog i bolnog kretanja, a s vremenom i do atrofije muskulature. Dijagnoza se postavlja neurološkim pregledom.

Na žalost, većina se ovakvih problema vrlo teško liječi, stoga se uglavnom terapija bazira na uklanjanju bolnosti i ublažavanju simptoma (daju se analgetici, spazmolitici i vitamini B kompleksa).
 
O otežanom kretanju, odnosno smetnjama u kretanju možete saznati iz odgovora kolegice Davorke Balantin, dr.vet.med. ovdje te kolege Dragana Vešovića, dr.vet.med. ovdje.

OZNAKE: