sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Kuja nam je rodila štence, prije dva dana su progledali... Svi štenci normalno sisaju, ali jedan nije sisao, odmiče se od majke i na neko vrijeme ima usta otvorena i proizvodi nekakve zvukove, na momente izgleda kao da se guši... Nakon nekih 15 minuta normalno dalje cica i onda opet počne borba sa disanjem (ili što to već je)...  Ne znam što da radim, zabrinuta sam, ali se bojim da ako ga odvedem svojem veterinaru ce me bijelo gledati... Ovo je prvi kujin okot i nikada nisam imala štence niti ih imala priliku vidjeti, da li je takvo ponašanje normalno? Molim pomoć, da li trebam ići pod hitno svom veterinaru? Viktorija

O: Otežano disanje i simptomi koje ste Vi naveli ukazuju na određene zdravstvene probleme. Najčešće problemi koji su vezani uz dijelove dišnog sustava su upala pluća, bronhitis, paraliza ili opstrukcija dušnika, različite razvojne anomalije, itd. Upala pluća (pneumonia) je dosta česta kod pasa. Najčešće su bakterijski uzrokovane pneumonije, i to primarno ili sekundarno kao posljedica virusne infekcije ili čak parazitarne infestacije.

Pneumoniju mogu uzrokovati i gljivice, a rijetko se javlja i aspiraciona pneumonija zbog inhalacije hrane ili sadržaja želuca ili bilo kojeg stranog tijela.  Kod štenaca do aspiracione pneumonije može doći i zbog aspiracije plodnih voda u pluća. Simptomi  upale pluća su kašalj,  otežano disanje, povišena temperatura, potištenost i izostanak apetita. Moguća je pojava cijanoze (ljubičasta obojenost) perifernih dijelova poput usana, jezika i desni zbog loše opskrbljenosti kisikom. Ukoliko se ne liječi,upala pluća može imati teške komplikacije, čak sa smrtnim ishodom.

Svakako savjetujem da štene odnesete kod veterinara da bi se obavio klinički pregled. Na temelju rezultata pretraga može se postaviti dijagnoza i odrediti odgovarajuća terapija, što je vrlo važno kako bi se što prije započelo sa liječenjem i spriječilo daljnje komplikacije.

OZNAKE: