Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Moja pudla, stara 5 godina povremeno, neovisno o bilo kakvom fizičkom naporu, ponekad i u mirovanju iznenada počne ubrzano disati, zgrči se, proširi prsni koš i čujno diše, nešto slično kao napad astme ili tako nešto. To traje nekoliko sekundi i spontano prestaje. Za vrijeme tog napada stanje svijesti je uredno, tj. odaziva se na ime, prati pogledom i čvrsto stoji na nogama. To se ponekad zna događati kod većeg uzbuđenja, npr. radosti! Nakon toga je normalno raspoložena, igra se i sve je dobro. O čemu je riječ?
Hvala na odgovoru,
Danijela 

O: Pudle su jedna od najbistrijih pasmina, energične, zaigrane i privržene. No, svaka pasmina pasa nosi u sebi određeni set genetskih prednosti i faktora rizika za zdravlje. Najčešće se u pudla javljaju: do 1 godine starosti - pojačano suzenje, otvoreni ductus arteriosis; odrasli psi (1-6 godina) - mokraćni kamenci, luksacija patele, kolaps traheje, katarakta, progresivna atrofija mrežnice; stariji psi (od 7 godina) - Cushing sindrom, dijabetes. Srećom, svaka pudla ne oboli od ovih navedenih bolesti, a ranim otkrivanjem i preventivom omogućava se lakši i dulji život ljubimca.

Također, postoje mnogi fizički problemi koji mogu biti uzrokom otežanog disanja. Jedan od najčešćih je pretilost - prevelika količina masnog tkiva pritišće prsni koš ili abdomen te otežava normalnu prohodnost zraka.

Dispneja ili otežano disanje ponekad predstavlja ozbiljan znak da sa zdravljem nešto nije u redu. Uzroci otežanog disanja mogu biti zatajenje srca, teški slučajevi astme, alergijske reakcije, bronhitis, upala pluća, paraliza ili obstrukcija dušnika, otrovanja, i mnoga druga stanja. Imperativ je pregledom utvrditi točan uzrok otežanog disanja te prema nalazu poduzeti odgovarajuću terapiju.

U kućnih ljubimaca se također može javiti astma no mnogo je češća u mačaka nego u pasa. U slučaju astme psi mogu ostati bez daha već i nakon malog napora kao što je penjanje uz stepenice. Tijekom napada astme vidi se borba za zrakom. Još se sa sigurnošću ne zna točno što uzrokuje astmu, ali se smatra kako nastaje uslijed alergijske reakcije na tvari poput peludi, parfema, prašine i sl., što uzrokuje upalu gornjih dišnih prohoda te oteknuće istih tako da je reduciran protok kisika do pluća.

Kod većine navedenih problema otežanog disanja javlja se i kašalj različite kvalitete. Kako on nije prisutan u Vaše ljubimice nije nužno da se radi o ozbiljnom poremećaju. No, ukoliko bi se javili i drugi simptomi (poput kašlja, kihanja, iscjetka iz nosa ili očiju, smanjenog apetita i slično) tada bi trebali posjetiti veterinara.

OZNAKE: