Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije nekoliko dana na glavi zlatne ribice u području između očiju pojavila se bijela oteklina koja je narasla u roku od 3 dana u poveći bijeli "prišt" u obliku balona, a u sredini je crvenkasto obojenje. Ribica živi u kugli, a vodu mijenjamo redovito svaki dan. Možete li mi molim Vas reći o kojem se oboljenju radi i gdje bi se trebalo obratiti za informacije o daljnjim tretmanima za liječenje. Unaprijed hvala!
Dražen

O: Najčešći uzrok bolesti kod akvarijskih riba je stres.

Uzroci stresa mogu biti različiti, npr. loša kvaliteta vode, velike dnevne temperature vode, previše riba u premalom akvariju, neprimjeren pH, nedovoljno mjesta za sakrivanje u akvariju, premalo kisika u vodi, previše hrane, pogrešna tvrdoća vode, prečesto mijenjanje vode...

U Vašem se slučaju po opisanim simptomima radi o bakterijskoj infekciji koja se liječi Serinim preparatom "Bactopur"-om, a s obzirom da je teško točnu dijagnozu postaviti samo na osnovu Vašeg opisa, preporučujem Vam sredstvo širokog spektra djelovanja, TetraMedica "GoldMed".

Život ribica u kugli i nije baš u idealnim uvjetima, pa bih Vam preporučila da si nabavite drugi akvarij s filterom i pumpicom za zrak. Nemojte mijenjati vodu baš svaki dan zbog klora, a ako vodu mijenjate svaki dan, priredite je dan ranije kako bi klor ispario.

Također Vas pozivam u Pet Centar u Heinzelovu 60, kako bi o svome problemu detaljno popričali s našim akvaristima.