Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Kalifornijska kornjača ima oteklinu na lijevoj strani uha. Što učiniti s njom? Ivan

O: Apsces je simptom upale uha i uočava se kao oteklina s jedne ili obje strane glave, što su zapravo nakupine gnoja. Ovakvo stanje je vrlo bolno za kornjaču pa često dolazi do gubitka apetita i kornjače više vremena provode pod mjestom za sunčanje.

Može nastati kao posljedica propuha ili loše kvalitete vode ili može biti posljedica širenja upalnog procesa s pluća.

Srednje uho je povezano s usnom šupljinom pa bakterije iz prljave vode dospijevaju u srednje uho i naseljavaju se u uho. Nepravilna i slaba prehrana dovodi do pada imuniteta, a manjak vitamina A uzrokuje da stanice raznih organa počnu nepravilno rasti i zbog toga odumiru i postanu pogodne za naseljavanje bakterija.

Bolest ne prolazi sama od sebe, već je potrebno kornjaču odvesti veterinaru koji će u općoj anesteziji otvoriti apsces, očistiti gnoj i dati antibiotsku terapiju. Potrebno je, također, ukloniti nepovoljne uvjete držanja kako se bolest ne bi ponavljala.

O uvjetima držanja kornjača sam detaljnije pisala ovdje.

Kornjače su svejedi pa im je potrebna raznovrsna prehrana. Detaljnije je o o prehrani kornjača pisala kolegica Ivana Mlinar-Gruja dr.vet.med. ovdje.

Preporučam Vam da se javite kolegici Maji Lukač, dr.vet.med., koja se bavi liječenjem gmazova, na Veterinarskom fakultetu sveučilišta u Zagrebu, na tel. 01/ 2390-410.