Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam kuju zlatnog retrivera. Prije  pet tjedana dobila je proljev te smo ju vozili veterinaru koji joj je u dva navrata dao injekcije u području rebara. Proljev je veoma brzo nestao, no nakon otprilike tjedan dana pojavio se drugi problem. Na mjestima uboda od igle izbile su ogromne kvrge veličine osrednje stisnute šake. Veterinar uporno tvrdi da je to izbilo od nekog teškog udarca, a ne od igle. Dao nam je antibiotik (kapsule) i kremu heparin, no nakon i tri tjedna terapije kvrge se ne povlače. Molim vas za neki savjet od Vas kako to izliječiti jer smo sigurni da se kuja nigdje nije udarila kao što tvrdi veterinar jer je teško za vjerovati da se udarila s lijeve i desne strane, i to baš na mjestu uboda igle, gdje su izbile kvrge.

Molim Vas za  savjet i unaprijed hvala.
Mladen

O: Poprilično je često da se nakon aplikacije cjepiva ili nakon injekcione aplikacije antibiotika, na mjestu apliciranja, kroz 1-2 dana pojavi oteklina. Također, ista nerijetko prolazi kroz nekoliko tjedana.

Do pojave oteklina najčešće nastaje kao posljedica reakcije organizma na penetraciju igle i probijanje kože i potkožnog tkiva te pretjeranom reakcijom imunološkog sustava.

Također, do reakcije tkiva može nastati i kao posljedica nepravilne aplikacije. Iz tog razloga, uputno je da preparate koji se daju injekciono, a sve prema uputama proizvođača, daje stručna osoba te da se nakon aplikacije mjesto izmasira.

Ako se oteklina pojavi tjedan-dva nakon aplikacije cjepiva ili antibiotika, ne radi se o reakciji tkiva na aplikaciju, nego je nešto drugo posrijedi. Tada je u svakom slučaju induciran posjet veterinaru i točna determinacija o čemu se radi.

U većini slučajeva, takve otekline predstavljaju samo estetski problem, a manje zdravstveni poremećaj. U određenim slučajevima, može doći i do određenih zdravstvenih poremećaja čija će klinička slika ovisiti o mnoštvu različitih čimbenika.

Velike otekline se rješavaju na takav način da ih veterinar pregleda te da im sadržaj, ako se radi o hematomu ili apscesu, aspirira. Također, daju se i antibiotici. U slučaju manjih oteklina, pozitivni učinci se postižu i laganim masiranjem te stavljanjem obloga.

OZNAKE: