Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam skočimiša već nekoliko tjedana i u zadnje vrijeme primjetila sam da je jednom od skočimiša (mužjak) stražnjica natekla i crvena. Ne znam što da radim. Hvala unaprijed! Magdalena

O: Otekline i crvenilo na tijelu ljubimca nerijetko može ukazivati na određene probleme.

Tako, oteklina i crvenilo može biti uzrokovano različitim ozljedama i traumama, upalnim stanjima, tumoroznim tvorbama,...

Najčešći poremećaji stanja kože praćeni crvenilom su uzrokovani različitim traumama ili ozljedama nastalim kao posljedica nepravilna ili neadekvatna držanja ljubimca, odnosno, često se dovode u vezu s međusobnom agresivnošću pojedinih ljubimaca.

Crvenilo kože, svrbež s posljedičnim ispadanjem dlake te oteklina, kao posljedica učestalog češkanja i grickanja zahvaćenog dijela tijela, može biti znak i parazita. Od parazita bi se najčešće mogle izdvojiti grinje. U slučaju da se utvrde grinje, potrebno bi bilo tretirati ljubimca s nekim od sredstava za uništavanje grinja te temeljito očistiti prostor u kojem se drži ljubimac.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da s ljubimcem posjetite svog veterinara. Isti će nakon pregleda ljubimca, moći utvrditi točno o čemu je riječ, postaviti dijagnozu te u skladu s njom odrediti najprikladniji način tretiranja i liječenja.