zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam mješanku terijera i maltezera vjerojatno, staru 7 godina. Ima 7 kg. Nedavno sam otkrila da ima bradikardiju (otkucaji oko 80 u minuti) i štitnjača joj ima smanjenu funkciju TT4 17nmol/L. Prilikom pregleda ustanovljen je sporiji ritam bez kliničkih simptoma u smislu zamaranja osim u ljeto kad je baš vruće. Trbuh je tamnopigmentiran, sklona je alergijama i opsesivnom grickanju, nije sterilizirana. Srce ima izraženu sinusnu aritmiju. EKG- sinusna aritmija, u pojednim segmentima produžetak PR spojnice što odgovara bloku 1 stupnja, T val u pojedinim segmentima 0,7mV, F-80/min. Zadnjih 3 tjedna ima lažnu trudnoću, u smislu laktacije koja traje još uvijek, ali manje. Ne uzima nikakve lijekove, niti je uzimala. Pregled je star mjesec dana. No, jučer se nešto čudno pojavilo. Natečene su joj limfne žlijezde na vratu i ne može jako zinuti jer je zaboli. Veterinar kaže da je možda neki ubod. Mene zanima može li to biti od hormona? Može li biti povezana laktacija, štitnjača i limfne žlijezde? Hvala! Mia

O: Limfni čvorovi imaju bitnu ulogu u funkcioniranju imunosnog sustava: filtriraju krv te skladište bijele krvne stanice.

Posljedično, često predstavljaju prve indikatore oboljenja u pojedinim organskim sustavima. Limfni se čvorovi po položaju dijele na unutarnje i vanjske. Vanjski limfni čvorovi dolaze u parovima a smješteni su na pet bitnih lokacija na tijelu pokrivajući pojedine regije: submandibularni (smješteni su na obje strane vrata odmah iza granica donje čeljusti), preskapularni (smješteni su ispred lopatica), aksilarni (pazušni), ingvinalni (smješteni u preponama) te poplitealni (smješteni na stražnjim nogama u ravnini koljena na suprotnoj strani). Promjene na unutranjim limfnim čvorovima uočljive su tek ukoliko se načine pretrage ultrazvukom ili rentgenskom snimkom, ali vanjski se lako mogu uočiti palpacijom i redovito su sastavni dio općeg kliničkog pregleda.

Limfni čvorovi reagiraju kao normalan proces obrane organizma od infekcije čime se uočava njihovo povećanje. Nakon smanjenja upale i oporavka i njihova se veličina smanjuje jer stanice limfnog čvora ne trebaju pojačano raditi u suzbijanju infekcije. Također, kako je imunosni sustav životinja načinjen tako da je svaki dio tijela pokriven jednim limfnim čvorom može se uočiti i povećanje samo jednog na onoj strani gdje se razvija patološki proces. No, mogu se javiti i samostalne upale limfnog čvora, uzrokovane bakterijama, virusima ili gljivicama. U ovisnosti o općem zdravstvenom stanju, limfni se čvor vraća u prvotnu veličinu kada se upala povuče.

No, povećanje nekoliko limfnih čvorova istovremeno, osim generalizirane infekcije može predstavljati i samostalno oboljenje limfnih čvorova - limfadenitis: primarni ili sekundarni.

S obzirom na opisano stanje, vjerojatno se kod Vaše kujice radi o povećanju submandibularnih limfnih čvorova jer se jedino u tom slučaju uočavaju poteškoće s otvaranjem usta. Tako, svi upalni procesi, u području usta i usne šupljine, posljedično će i dovesti do povećanja limfnog čvora ili limfnih čvorova ispod donje čeljusti te na području gornjeg dijela vrata. Od upalnih procesa mogli bi se izdvojiti lokalni stomatitisi, različite bolesti zuba i okolna tkiva, različite ciste, upale krajnika, parotitis, mukokele,...

S obzirom na to da hormoni (bez obzira o kojoj se žlijezdi koje ih luče radilo - štitnjača, hipofiza i dr.) ne sudjeluju u samoj upalnoj reakciji, obostrano regionalno povećanje limfnih čvorova upućuje na neki upalni proces (uzrokovan  bakterijama, virusima ili gljivicama) u tom dijelu tijela. Ukoliko se pak radi o jednostranom otečenju, moguće je osim infekcija da se radi o ubodu, međutim tada je isto tako moguće da se radi o zasebnoj oteklini a ne limfnom čvoru.

Više o ubodima insekata možete pročitati pod naslovom Boravak psa u prirodi i ubodi kukaca.

S obzirom na navedeno, svakako bi bilo uputno da ljubimicu odvedete ponovno u veterinarsku ambulantu. Na žalost, bez kompletnog pregleda i dodatnih pretraga nije moguće postaviti dijagnozu, a prema tome ni preporučiti liječenje.

Više o lažnoj trudnoći kod kuja možete saznati pod naslovom Pseudograviditet (lažna trudnoća) / Posljedice i liječenje pseudograviditeta.

OZNAKE: