Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam problem s mačkom koja stalno oštri kandže na namještaju. Nabavili smo joj i drvo da grebe ali ni to nije pomoglo. Zanima me gdje mogu odvesti mačku na rezanje noktiju, koliko često se to treba obavljati, da li joj to škodi.. i na kraju, koliko to košta? Puno hvala,
Irena

O: Tijelo mačke je tijelo lovca predatora u pravom smislu riječi. Pandže mačaka rastu iz zadnjeg članka prsta, a učvršćene su tetivama. Oštar vrh nokta se sastoji od keratina (neživi dio), ostali dio se sastoji od živa, osjetljiva tkiva.

Pandže su pri kretanju radi zaštite uvučene. Mačka izvlači pandže kontrakcijom mišića. Pandže mačkama služe za hvatanje i držanje, ali također i za grebanje, čime ostavljaju vidljive teritorijalne oznake.

Ovakve prirodne potrebe treba usmjeriti na grebalice za mace koje su ujedno i mjesta za igru. Zato je dobro postaviti grebalice s postoljem za penjanje, a viseća igračka će još dodatno potaknuti mačju znatiželju. U ponudi Pet centra je, pored velikog izbora različitih modela grebalica, Play spray (Beaphar) koji svojim mirisom privlači mačke, pa njime pošpricajte mjesto na kojem želite da se mačka zadržava i grebe.

Što se tiče podrezivanja noktiju, veterinari imaju različita gledišta. Neki to preporučuju, neki vrše ekstirpaciju kandži (čupanje), dok neki preporučuju da mačke isključivo same, grebanjem uređuju svoje nokte. Vrhovi podrezanih noktiju brzo izrastu, te bi zahvat trebalo ponavljati svaka tri tjedna kako bi nokti bili kratki i tupi. Cijena podrezivanja noktiju je tridesetak kuna, ali ovo je samo okviran iznos. Za točniju informaciju preporučujem Vam da se obratite nekoj od brojnih veterinarskih ambulanti.

Podrezivanje noktiju često može imati i upravo suprotan efekt. Vrlo često mačake pojačano "turpijaju" skraćene nokte, ne bi li ih dovele u zadovoljavajuće stanje.

OZNAKE: