Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam prekrasnog zlatnog retrivera Tulu i idući mjesec će navršiti 4 godine. No imam problem, moja agonija traje već nekoliko mjeseci... Tula je počela šepati, odvela sam je veterinaru (početak 5 mj), noga je slikana i sve je bilo ok te se naslučivalo da je flegmona. Dobila je terapiju ceporeksa. Kako je vrijeme odmicalo, zaredale su se nove porcije antibiotika (ceporeks, clavocin) da se i dalje nije znalo što joj je. U međuvremenu joj je noga naoticala i pojavila se kvrga koja je sada nevjerojatno velika (cca 5 cm). Nakon sveg ovog vremena na antibioticima i vječitog čekanja na vet fakultetu za biopsiju (jer se mislilo da će se povući od lijekova), obratili smo se novom veterinaru.

Novi veterinar je počeo s novom terapijom prošli tjedan (naravno novi antibiotik-enroxil) i otvaranje kvržice gdje je bila nakupina gnoja i krvi i tako smo išle cijeli prošli tjedan na to čišćenje, da bi se ustanovilo da je sve bilo uzalud!!!!! Vađena joj je krv i kompletno stanje joj je loše od lijekova. Jučer bile na rtg opet i doktor kaže da je osteosarkom! Zapravo sumnja na to. Jučer bila na biopsiji, i sada čekamo nalaze, 2 tjedna treba proći do nalaza. Nju to sigurno boli, nikakvu terapiju ne smije više primati jer joj je organizam preslab od svega do sada... a što da radim dok čekamo? Ona meni djeluje ok. ima apetit, igra se, ali ne znam što da radim ako je počne boljeti. Zapravo, ne znam sada smo na početku. bez lijekova a njoj je stanje isto. Nas dvije smo jako povezane. Sada svaki trenutak provodim s njom, da nam bude ljepše. Da, zaboravila sam reći da noga djeluje na more. Kada se kupamo njoj ta kvrga koja je tvrda postane mekana, ali se stvarno velikom brzinom širi. Prije je cijela noga bila jako naotečena, a sada je naotečena ali se sve skoro prebacilo u tu kvrgu. Ako mi možete dati koji savjet ili mišljenje molim vas.
Hvala, Marija

O: Izuzetno mi je žao što ste sve morali proći a Vaša ljubimica još uvijek nije izliječena.

Općenito rečeno, osteosarkom predstavlja jedan od najčešćih tumora u pasa koji se obično javlja na kostima nogu većih pasmina pasa. Najčešće se javlja u pasa srednje i starije životne dobi no psi velikih pasmina pasa imaju tendenciju razvijanja tumora i u mlađoj dobi.

Osteosarkom se razvija duboko unutar kostiju a karakterizira ga progresivan rast pa postaje sve više bolan a posljedično uništava koštano tkivo iznutra prema van. Obično se uočava jačanje šepanja od povremenog do stalnog kroz 1-3 mjeseca. Očito otečenje postaje evidentno kako tumor raste a normalno koštano tkivo je zamijenjeno tumoroznim. Takva tumorozna kost nije toliko jaka kao normalna i može se slomiti i kod manjeg opterećenja ili ozljede. Takva "patološka fraktura" može biti nalaz koji potvrđuje dijagnozu tumora kostiju. Patološka fraktura nema mogućnost izliječenja niti kirurškom stabilizacijom.

Jedan od prvih koraka u procjenjivanju stalne šepavosti u pasa je RTG-snimka. U većini slučajeva nalaz RTG-snimke potvrđuje dijagnozu no ponekad postoje nejasnoće i dvosmislenosti. Stoga se radi sljedeći nalaz - biopsija, koja se smatra 100%-tnim dokazom dijagnoze. Kod biopsije uzima se mali komadić koštanog tkiva a zahvat je ponekad bolan.

Iako su lokacija i RTG-snimka osteosarkoma vrlo tipične, postoji još nekoliko mogućnosti diferencijalne dijagnoze.

Hondrosarkom - tumor hrskavičnog tkiva koji nije toliko agresivan kao osteosarkom. Obično se javlja na plosnatim kostima kao što su rebra ili kosti lubanje no može se javiti i na dugim cjevastim kostima nogu.

Tumor pločastih stanica - predstavlja tumor vanjske ovojnice kostiju (periost) a najčešće se javlja na kostima čeljusti i kostima prstiju. Vrlo je destruktivan tumor na mjestu gdje se pojavi ali se relativno sporo širi.

Sarkom sinovijalnih stanica - predstavlja tumor kapsule zgloba. Za razliku od osteosarkoma zahvaća, osim zgloba, i koštano tkivo.

Gljivična infekcija koštanog tkiva - kokcidiomikoza uzrokovana sa Coccidiodes immitis. U rijetkim slučajevima gljivica se iz limfnih čvorova proširi po tijelu i uzrokuje proliferativne infekcije kostiju no za razliku od osteosarkoma nema litička svojstva.

Liječenju osteosarkoma se pristupa iz dva smjera: smanjivanje boli uzrokovanom tumorom kostiju te sprječavanje širenja tumora. Amputacija zahvaćenog koštanog tkiva je metoda koja se preporučuje u liječenju tumora koštanog tkiva. Iako je metoda iznimno drastična, kretanje i trčanje u pasa nije poremećeno pa ne gube osobito na kvaliteti života. Zatim, kemoterapija te radioterapija. Od novijih metoda liječenja spominje se i osteogeneza - zamjena koštanog tkiva novouzgojenim koštanim tkivom u laboratorijskim uvjetima. Ova metoda ima određenih ograničenja, naime, učinkovita je ako nije zahvaćeno više od 50% koštanog tkiva te ima dosta nuspojava (sekundarne infekcije, odbacivanje presađenog koštanog tkiva i sl.).

Smatra se da je prosječno vrijeme preživljavanja pasa kod kojih je izvedena amputacija zahvaćene noge a nisu primili kemoterapiju oko 4-5 mjeseci dok se procjenjuje vrijeme od 1-3 godine i više uz kemoterapiju.

Flegmona ili celulitis je opsežna gnojna upala potkožnog vezivnog tkiva kod koje se upalni eksudat širi između stanica i tkivnih međuprostora. Prisutnost žuto-zelenog iscjetka obično upućuje na gnojnu upalu a u uznapredovalim slučajevima uočava se i krvavi sadržaj zbog oštećenja i raspadanja potkožnih krvnih žila. Gnojni upalni eksudat se sastoji od raspadnutih upalnih stanica, raspadnutih stanica oštećenog tkiva, fibrina i bakterija. Flegmona je uzrokovana ulaskom piogenih bakterija (npr. stafilokoki, pneumokoki, meningokoki, gonokoki) kroz ozlijeđenu kožu (čak i kroz mikroozljede koje okom nisu vidljive). Koža je topla, tamnocrvena, edematozna i vrlo bolna na zahvaćenom mjestu. Liječenju se pristupa antibiotskom terapijom kako bi se reducirao broj uzročnika a proces organizirao. Kada se gnojna upala lokalizira moguće je izvesti inciziju, evakuaciju sadržaja i čišćenje upalno promijenjenog tkiva. Za razliku od flegmone, u obliku potkožne kvrge se može javiti i apsces. Apscesi su novonastale šupljine koje su ispunjene gnojem, a mogu biti posljedica ozljeđivanja. Procesi su okruženi čahurom, a nalaze se pod kožom. Često su praćeni bakterijskim infekcijama, a nerijetko se događa i širenje infekcije unutar organizma, što rezultira sepsom. Prilikom formiranja apscesa nastaje kvrga ispod kože, tvrda je i bezbolna.

Spomenuli ste omekšavanje kvrge na nozi nakon kupanja u moru. Naime, ovakva pojava se može pripisati svojstvima mora kao hipertonične otopine koja često omogućuje akutizaciju gnojnog upalnog procesa i slijed lokalnih obrambenih reakcija organizma.

Koji proces je bio ishodišni u Vaše Tule, na ovaj način, na žalost nije moguće odrediti. O tome ćete morati porazgovarati sa veterinarom koji je izvršio klinički pregled i dodatne pretrage. Najiskrenije se nadam da će biopsija pokazati negativan rezultat na osteosarkom.

OZNAKE: