vladokordic web1


Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.
Pet centar

P: Zanima me JUWEL Akvarij Rio 240 LED. Nemam baš iskustva sa akvarijima, ali me zanima što se sve dobije uz proizvod – akvarij, dakle filter za pročišćavanje vode, pumpa koja vrti vodu, grijač i to je to? Ima li hranilicu? Zanima me i kako funkcionira sustav. Hvala. Josip

O: Akvarij Juwel Rio 240 se sastoji od staklene posude (akvarija), poklopca s rasvjetom koja je neophodna za rast i razvoj bilja i riba, unutarnjeg filtera s protočnom pumpom i grijača. Sve nabrojano je sastavni dio artikla, a smatra se minimalnom nužnom opremom.

Za akvarije litraže iznad 100 l se preporuča korištenje vanjskog filter, npr. AQUAEL vanjski filter Ultramax. Osim vanjskog filtera može se koristiti i zračna pumpa, npr. AQUAEL zračna pumpa Oxyboost, s pripadajućom opremom (crijevo za zrak, nepovratni ventil, regulator protoka, raspršivač).

Napredniji akvaristi koriste više opreme kao što su CO2 sustavi, UV sterilizatori, automatske hranilice, hladnjaci i slično što ovisi o set up-u akvarija, odnosno biljnim i životinjskim vrstama koje su zastupljene.

Akvarij funkcionira kao jezero u malom. Po toj analogiji je lakše održavati velike akvarije od manjih jer manji svojim kapacitetom teže kompenziraju negativne učinke ciklusa kruženja tvari i energije.

Ukoliko bih morao izdvojiti najvažniji dio opreme, svakako bih izdvojio filter. Dobra filtracija (uz kvalitetnu rasvjetu) čini razliku između života i smrti riba. Filtracija podrazumijeva mehaničko, biološko i kemijsko pročišćavanje vode akvarija, a naglasak je na biološko kemijskoj filtraciji, odnosno ključnoj denitrifikaciji koja je u principu ciklus raspada amonijaka iz organskog otpada na manje toksične nitrite i nitrate kao krajnji produkt raspada amonijaka. Budući da su nitrati krajnji produkt raspada amonijaka i talože se pri dnu akvarija filtraciju potpomažemo redovnim izmjenama vode kako bi uklonili toksične produkte. Tu su veliki akvariji u prednosti jer su izmjene vode u dobro zacikliranim akvarijima rjeđe.

Nakon odabira vrsta koje želite držati akvarij se postavlja na način da pruži najbolje moguće uvjete za odabrane vrste (temperatura, tvrdoća vode, mjesta za skrivanje, bilje, intenzitet rasvjete, brzina protoka vode i slično). Postavljeni akvarij mora raditi minimalno 15 dana kako bi biološki sazrio i postao spreman za prihvat riba. Ribe se naseljavaju postepeno, u manjim jatima čime se filteru ostavlja dovoljno vremena da kompenzira višak organskog otpada.

Ovisno o vrsti, hranjenje se provodi jednom ili više puta dnevno, poželjno ručno jer tada ribe izlaze i lakše ih je pregledati kako bi na vrijeme uočili eventualne bolesti.

Održavanje akvarija je jednostavno pod uvjetom da se poštuju biološka ograničenja i minimalni tehnički uvjeti ugrađene opreme.