Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim Vas da mi odgovorite da li ženska mačka prirodno tjera od sebe svoje mačiće kad oni odrastu, odnosno da li je to slučaj samo kod muških mačića ili i kod ženskih mačića ili to vrijedi i za muške i ženske mačiće? Unaprijed Vam se zahvaljujem. Lijep pozdrav, Marin

O: Kako započinje padati razina prolaktina koji je zadužen za lučenje mlijeka, smanjem lučenja mlijeka smanjuje se i majčinska briga mačke. Također, zbog oštrog mliječnog zubala mačića, sisanje mačku počinje boljeti, što je dodatno iritira.

U prva tri tjedna života mačića, majčino mlijeko im je jedini izvor hrane (ima dostruko veću nutritivnu vrijednost od kravljeg).

Unutar šest mjeseci, veći se mačići odvajaju, a manji dulje ostaju zajedno.

Kako mačići rastu, igra u leglu postaje sve grublja, a između mužjaka i ženki čak i jako gruba, što majku također iritira. Grube igre postaju sve očitije i češće, što rezultira da razdražljiva majka i kćeri istjeraju mužjake iz legla. Ženke s majkom osnivaju skupinu krvnog srodstva, dok mužjaci pristupaju skupini bratskog srodstva, ali svaki ima svoj vlastiti teritorij.

OZNAKE: