Odgovara:
 Andrea Babić, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Maca mi je pala s petog kata, srećom ostala živa. Bio sam kod veterinara koji je ustanovio da ima mala krvarenja u plućima što liječi injekcijama. Nakon prvog dana krvarenja su se smanjila i zadovoljan je, no ima veći problem: prilikom pada, maci je iskočila zadnja lijeva noga iz zgloba u kuku, veterinar ju je pokušao namjestiti no ista iskače iz zgloba, te mi je rekao da su najvjerojatnije popucali ligamenti. Da bi se noga fiksirala rečeno mi je da je nužna operacija kojom će se zglob noge pričvrstiti šarafom u čašicu zgloba, ali da ta noga neće biti pokretna u zglobu kuka. Molim Vas recite mi da li postoji alternativa tome, jer ne bih volio da maca bude djelomično nepokretna?
Hvala, Dino

O: Poštovani,

pad mačke s petog kata je nažalost poprilično česta pojava u gradovima, a takvu politraumu prati tzv. sindrom pada s visine. Najopasnije posljedice su naravno šok, koji nastupa trenutno i može biti uzrok naglog uginuća. Krvarenja u unutrašnjim organima je slijedeća, izuzetno opasna posljedica pada. Sitne hemoragije sluznica i ovojnica unutarnjih organa, uz pravilnu terapiju uspješno prolaze, pri čemu je Vaša mačka imala puno sreće da nisu nastupile opsežne hemoragije radi prsnuća unutarnjih organa, koja, nažalost, uglavnom vode uginuću životinje.

Ortopetske ozlijede radi pada s visina su česte i raznolike, no ne spadaju u red životno opasnih, te se stoga i njima posvećuje puna pažnja tek kad se uvjerimo da su sanirane navedene kritične situacije. Tim slijedom je i Vaš veterinar vodio i uspješno pomogao Vašoj mački.

Iskakanje glave bedrene kosti iz kučnog zgloba često prati pucanje ligamenta koji kuk fiziološki drži u poziciji. Također, manualno namještanje kuka najčešće u tim slučajevima ne uspijeva jer se ozlijeđena čašica puni, i istiskuje, sada nepričvršćen odsustvom ligamenta, glavu bedrene kosti. Operacijski zahvat je uglavnom vrlo uspješan, glava bedrene kosti se žicom fiksira u kučni zglob, alenteza (žica) se nakon 14-tak dana vadi, ožiljno tkivo formira zglob koji, makar nema idealno kružnu pokretljivost kao neozlijeđen, još uvijek omogućava maci dobru pokretljivost stražnje noge naprijed - nazad, kao i pomicanje u stranu, te takve mačke nakon perioda oporavka uopće ne iskazuju hromost. Ukoliko se operacijski zahvat ne učini, na mjestu kojem se glava bedrene kosti dira zdjelice, formira se tzv. lažni zglob, koji također ima prilično dobru pokretljivost, a eventualno nastalo skraćenje duljine noge se u četveronožaca odlično kompenzira promjenom stojih kuteva, pa se i takve mace odlično kreću.

Procjenjivanje ortopetskog statusa pacjenta, bez detaljnog pregleda i sveobuhvatnih nalaza je nemoguće, pa se nadam da nam nećete zamjeriti što se ne upuštamo u prognoze, ni sugestije liječenja. Dobra vijest je da su mačke izrazito zahvalni ortopetski pacjenti, s velikim potencijalom zaraštavanja ozljeda lokomotornog aparata, i isto tako kasnije biodinamičnom kompenzacijom eventualno nastalih ograničenja u pokretljivosti. Ako želite širu sliku stanja i prognoze zdravlja Vaše mace, nije neuobičajeno ni u svijetu, a ni kod nas, zatražiti mišljenje još jednog kliničara. To Vam nitko neće zamjeriti, dapaće. Mogu preporučiti Kliniku za Kirurgiju i ortopediju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu kao referalnu instituciju u Hrvatskoj, bez premca po specijaliziranom liječničkom kadru, opremi i iskustvu.

OZNAKE: