Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Poštovani, često sam na stranicama Pet centra i pohvalila bih vašu stručnost i ažurnost. Mene zanima kakva bi trebala biti ogrlica odnosno povodac za štene staro 4 mjeseca, pasmine mini maltezer. Naime, naš psić ima običnu ogrlicu i lajnu na istezanje pri kretanju ali kada se zatrči stegne ga oko vrata i sputava kretnju (ili mi se tako čini). Da li mu to stvara problem i da li treba uzeti onaj povodac što obuhvati psa oko prsa? Ujedno me zanima kako ovako malog psa početi puštati slobodno s povodca, jer mi se čini da se ne bi vratio. Kod kuće dođe ako ga se pozove, ali vani je ipak veći prostor i više sadržaja koji ga privlače.
Hvala, Maja

O: I ogrlica i povodac osnovna su oprema za psa. Najbolje je ono što je bezopasno i udobno za Vašeg psa i za Vas.

Orma (stavlja se oko prsa psa) se smatra humanijim načinom vođenja psa. Smatra se kako prilikom nošenja ogrlice može doći do ozljeđivanja donjeg dijela vrata, potiljka, te leđnog dijela kralješnice uzrokovano stalnim natezanjem. Sve točke pritiska su mekano podložene kod orme, pa su smanjene ozljede natezanjem, a i Vama pruža bolju kontrolu. Neugoda za tijelo i kostur psa je svedena na minimum. Kako pas poteže prema naprijed, orma lagano podiže prednje noge psa, zatim elastični dio orme prenosi težinu psa prema stražnjim nogama. Naročito se preporuča za male pasmine pasa nošenje orme umjesto ogrlice.

Učenje na "pristojno" ponašanje prilikom šetnje vezano je uz samu sposobnost šteneta za učenjem koje je vidljivo kroz njihovu znatiželju i zaigranost. Kada vide novu stvar, ponjuše je, griznu i uzmu u svoje šape. Učenje počinje od samog rođenja od strane njegove majke. Kasnije ulogu odgajatelja preuzima vlasnik. Način učenja nije isti u oba slučaja. Učenje kod vlasnika mora biti postepeno. Štene prima informacije, obrađuje ih, pamti i prilagođava svoje ponašanje s pridošlom informacijom.

U štenadi postoje četiri tipa učenja: izazovi i pogreške, navika, promatranje i oponašanje, te povezivanje. Pravovremenim i kvalitetnim odgojem i socijalizacijom moguće je spriječiti nastanak mnogih problema od kojih u današnje vrijeme pati veliki broj pasa, a uz njih i njihovih vlasnika - agresivnost prema ljudima i psima, strah od pucnjave, nemogućnost ostavljanja psa samog zbog destruktivnosti i lajanja, neprihvaćanje novog člana obitelji, itd. Odgoj je prilagođavanje psa na suživot i suradnju s čovjekom i prihvaćanje vlasnika kao vođe svog novog ''čopora''. Mogli bismo reći da je to zapravo učenje psa pravilima lijepog ponašanja. Psi su bića navike i bez ponavljanja nema garancije da nešto jednom naučeno neće zaboraviti. Jedna od naredbi u učenju štenadi dakako je i odgovor na Vaš poziv. Dakako da Vaše štene neće isprva odreagirati na način koji očekujete, no upornim učenjem i ponavljanjem ubrzo će shvatiti o čemu se radi. Iako je šteneće doba nedvojbeno najbolje za početak učenja, odrastanje psa ne znači i kraj mogućnosti da ga nešto naučite. Pas uči dok je živ i nikad nije kasno da se pozabavite s njim i olakšate sebi i njemu život stvarajući od njega dobro odgojenog i poslušnog psa. Uz Vašu dobru volju i upornost ne postoji cilj koji zajedno ne možete dosegnuti.

OZNAKE: