elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Molim vas za savjet, imam par nimfi i sad su dobile mlade, ali se bojim za njih jer su mi one u prostoriji koja se ne grije, na temperaturi od 8-10 stupnjeva. Da li im je to prehladno? Hvala puno, Zlatko


O: Optimalna temperatura okoline za odrasle nimfe kreće se od 18 – 26°C. Što se tiče tek izleženih papigica, važno je napomenuti da one nisu u stanju održavati tjelesnu temperaturu. Iz toga razloga, roditelji ih griju do negdje 10-og dana od kada im počinje izrastati perje. Nažalost, roditelji griju mlade prema nekakvom vremenskom, a ne temperaturnom, rasporedu što znači da će oni nakon tog vremena ostaviti mlade čak i u slučaju da dođe do neke promjene ili naglog pada temperature. U takvim slučajevima, ukoliko uzgajivač ili netko drugi ne intervenira, najčešće dolazi do uginuća mladih.

Što se tiče idealne temperature za mlade papigice, ona bi trebala biti oko 26 – 29 °C dok imaju tek malo perja, odnosno 23 – 26 °C kada je perje već potpuno izraslo.

Zbog svega navedenoga svakako preporučam da ptice prebacite u neku grijanu prostoriju gdje će temperatura biti barem na razini sobne.

OZNAKE: