Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Dragi veterinari, imam jedno pitanje u vezi prehrane maltezera. Psić je dobi od 4,5 mj. i zanima me sljedeće: hranimo ga od starosti 2 mj., kada smo ga i kupili, sa Hill's puppy chicken hranom koju kupujemo u Pet centru. Pas je težine 3 kg i čini mi se da je za njegovu dob to prevelika tjelesna masa, s obzirom da se radi o mini pasmini maltezera, za koju je karakteristično da dosežu max. tjel. težinu kao odrasli od 3 kg. Dnevno mu dajem 100 g hrane raspoređene na 3 obroka (uputstvo sam pročitala na ambalaži) i kako znam da je to vrlo energetski bogata hrana, zanima me da li mu je ta količina dostatna i u čemu je problem da je toliko dobio na težini.

Naime, on je stalno gladan. Kada dobije obrok halapljivo ga pojede u roku svega par minuta. Nekoliko puta tijekom dana između obroka ide u svoju zdjelicu i liže ju, kao da hoće jesti. Ne dajem mu apsolutno ništa osim te hrane. Molim Vaš cijenjeni odgovor. Maja

O: Za maltezere se navode tri glavna standarda pasmine:
1) US Kennel Club standard gdje navode težinu maltezera od 2,95 kg - 4,1 kg
2) American Kennel Club standard navode težinu maltezera od 1,81 kg - 2,72 kg
3) Standard FCI navode težinu maltezera od 2,99 kg - 3,62 kg

Međutim, u naš Pet centar dolaze maltezeri teški i oko 6 kg, tako da težina i veličina Vašeg maltezerčića uopće nije zabrinjavajuća. Budući da je Vaš štenac star oko 4,5 mjeseca, mislim da više neće puno rasti i dobivati na kilaži.

Svakako je pohvalno što psića hranite sa superpremium hranom (Hill's Puppy mini) jer je takva hrana formirana da zadovolji sve nutritivne potrebe štenadi u rastu, od odbića do zrelosti u dobi od 12 mjeseci, a također sadrži i novu Superior Antioxidant Formulu za smanjenje oksidativnog oštećenja stanica. Vaš psić po sadašnjoj težini ne spada u toy pasmine, već se ubraja u male pse zato što je sa 4 mjeseca starosti dosegao težinu od 3 kg i po tablicama u Hill'sovom priručniku dnevna doza za njegovu dob i potrebe trebala bi iznositi 105 grama. Navedena količina hrane prema tablici je zapravo samo preporučena količina proizvođača, te količinu hrane treba prilagoditi postizanju i održavanju optimalne tjelesne težine i treba hraniti u 2-4 obroka dnevno (broj obroka se može smanjiti kako štene raste). Drugim riječima, ako Vaš maltezer nije pretio, slobodno mu možete povećati dnevnu količinu suhe hrane za 20-30 grama dnevno. Kontraindicirano je štence stavljati na bilo kakvu pseću hranu za skidanje suvišnih kilograma, jer takva hrana ne zadovoljava nutritivne potrebe štenadi u rastu. Ako svom psu povećate dnevnu količinu hrane i on se naglo počne debljati, u tom slučaju je potrebno samo smanjiti dnevnu količinu hrane.

OZNAKE: