Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Dobit ću štene (mješanca) od majke koker španijelke koja se okotila prije tjedan dana. Zanima me koje je optimalno vrijeme (dob) za odvajanje šteneta od majke?
Srdačan pozdrav!
Marko

O: Štenci u dobi od tri do četiri tjedna imaju dovoljno razvijen probavni sustav da bi započeli prilagođavanje na drugačiji tip prehrane. To je ujedno i najbolji period za postupno uvođenje krute hrane u prehranu štenaca.

Također, odbijanje od sisanja važan je trenutak i za socijalizaciju šteneta. Naime, u dobi od 3 - 4 tjedna štenci postaju samostalniji, sve su više zainteresirani za svoju okolinu, a vrijeme koje utroše na sisanje postaje kraće. Ovo je dobro razdoblje za izgradnju odnosa s ljudima.

Prihvaćanjem nove hrane štenci prihvaćaju i ljude koji im hranu nude i na taj način razvijaju svoj odnos s ljudima, a odvajaju se od majke. Postepenim prijelazom na sve solidniji obrok i provođenjem sve više vremena odvojeno od majke, štenci bi s osam tjedana trebali biti sposobni za potpuno samostalno hranjenje gotovom suhom hranom i za odlazak novim vlasnicima.

Neki uzgajivači počinju odbiće od sisanja već u dobi ranijoj od 3 tjedna, što je ipak malo prerano jer probavni sustav šteneta prvo mora dostići stupanj razvoja u kojem je u stanju probaviti krutu hranu.

.

OZNAKE: