Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim savjet, imam kujicu staru 2 god. i htjela bih ju pariti negdje kad bude imala 3 god. da izbjegnem ljeto i vrućine. Dakle, zanima me je li ta dob u redu?
Unaprijed hvala,
Ozula

O: Gledajući sa zdravstvenog stajališta, ali i prema kinološkim pravilima, patuljaste pasmine ne bi se smjele pariti prije navršenih 12 mjeseci, srednje veliki psi prije 15 mjeseci, dok bi minimalna dob za parenje kuje veće pasmine trebala biti 18 - 24 mjeseci. 

S obzirom da je najbolje dopustiti parenje kuji kada u potpunosti završi svoj fizicki rast, također je preporučljivo da vlasnici tu dobnu granicu pomaknu za 12 mjeseci, odnosno da ne žure s parenjem. U toj dobi kuja je i psihički bolje pripremljena za majčinstvo, a njezin fizički razvoj je završen i skotnost ne predstavlja rizik za njezino zdravlje.

Važno je napomenuti da, osim nepovoljnog ishoda za štence, prerano parenje može ugroziti i zdravlje Vaše kujice, naročito ako se parila s mužjakom veće pasmine, jer preveliki plodovi samom svojom veličinom mogu stvoriti problem pri porodu.

Prije odluke o parenju trebalo bi provesti određene mjere opreza, kako bi buduća trudnoća protekla u najboljem redu. Prije svega, kuju biste trebali odvesti na kompletan zdravstveni pregled, kako biste utvrdili da je organizam zdrav, u dobroj kondiciji i sposoban za parenje. Ne bi bilo na odmet napraviti i vaginalni pregled, kako bi se utvrdilo da je rodnica prohodna i da nema nekih prirođenih anomalija koje bi mogle otežavati štenjenje. Osim toga, kuja bi prije odluke o oplodnji trebala biti redovito cijepljena protiv psećih zaraznih bolesti i bjesnoće, te očišćena od crijevnih parazita (što treba provesti i 2 tjedna pred porod i u periodu laktacije).

Za zdravlje i dobru kondiciju jako je važna pravilna prehrana i redoviti treninzi (da ne bude pretila), što će olakšati trudnoću i laktaciju. U drugoj polovici graviditeta bilo bi dobro pojačati joj ishranu (najbolje hranom za štence) i ostaviti je na tom režimu prehrane i u periodu laktacije, sve do završetka dojenja.

Osim svega navedenog, kuja nikako ne bi smjela biti izložena stresnim situacijama, bilo da se radi o periodu pred parenje, pred štenjenje ili u laktaciji.

OZNAKE: