Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam štene velikog švicarskog planinskog psa, 6 mjeseci, jedna od vrlo rijetkih pasmina kod nas. Svi ga poistovjećuju s Bernskim ali, osim boje, sasvim su različiti. Ujutro je dobio svoj uobičajeni doručak: brikete BIOMILL s jogurtom jer tako najviše voli i odmah zatim sve povratio. Nakon toga postao je bezvoljan, ne pokazujući bol u želucu i opet povraćao i to komad gumene šlape! Išli smo odmah veterinaru, dijagnoza je bila da mu je još nešto zapelo u crijevima ili želucu. Veterinar mu je dao kontrast. Cijeli taj dan nije htio jesti ni piti, samo je pokušavao povraćati. Sutradan se stanje nije popravilo i odmah ujutro smo išli opet kod veterinara.

Napravili smo RTG snimku i na dijelu suženja tankog crijeva jasno se vidi kontrast nekog stranog tijela. Dobio je infuziju (elektrolite i vitamine). Veterinar ga nije htio odmah operirati, jer postoji mogućnost da on to sam ipak uspije probaviti. Međutim danas je subota i zanima me kolika je i kakve su opasnosti da mi još dan dva počekamo i vidimo ishod njegove probave?? Ako se stanje ne popravi, veterinar nas je uputio na ultrazvuk, gastroskopiju mislim u Ljubljanu na veterinarski fakultet: klinika za kirurgiju. Mislite da je bolje počekati ili odmah krenuti? Jer on neće da jede, što je normalno, pa se bojim da stolice neće ni biti!! Najčudnije je da on uopće ne pokazuje nikakvu bol...bezvoljan je, ne jede niti pije i samo bi spavao!
Unaprijed Hvala na Vašem odgovoru, Dario

O: Opstrukcijski ileus ili ileus opstructionis je dosta česta pojava kod pasa, naročito štenaca. Strano tijelo zaostaje kaudalno u jejunumu ili na prijelazu iz jejunuma u ileum (mali promjer crijeva). Simptomi ovise o vrsti stranog tijela (npr. loptica stvara potpuni začep, pivski čep nepotpuni ileus, dok tekuči sadržaj prolazi).

Životinja povraća, prestaje defecirati i gubi apetit. Palpacijom abdomena se može uočiti bolnost. Definitivna se dijagnoza radi kontrastom. Liječenje može biti konzervativno ili operativno, a odluka o liječenju ovisi o općem stanju pacijenta, te vrsti, veličini i obliku stranog tijela. Laparotomija se izvodi u srednjoj trećini bijele linije u općoj ili epiduralnoj anesteziji (u slučaju lošeg općeg stanja). Eventrira se dio crijeva sa stranim tijelom te se radi procjena oštećenja crijeva - ako je crijevo nepromijenjeno radi se enterotomija i vadi se strano tijelo, a ako se radi o nekrozi (crveno-plava boja crijeva, nema peristaltike i pulzacije arterija) tada se radi resekcija, pa anastomoza. Postoperativna njega je 24-satni post, a sljedeći dan tekuća hrana (Hill's Prescription diet a/d konzerve za oporavak). Poseban su problem linearna strana tijela kada dio zaostane u želucu, a dio ode u crijevo jer se tada crijevo nabire na njih pa može doći do perforacije.

Moj Vam je savjet da sa nalazima što prije odvedete psa na Veterinarski fakultet u Zagrebu, na Kliniku za kirurgiju. Njihovo je radno vrijeme od 9-11 i od 16-18 sati, a telefonski broj Veterinarskog fakulteta je 23-90-111.

OZNAKE: