zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Danas mi je mačka uhvatila pticu (sjenicu, ali nisam siguran), no nakon što sam pažljivo pogledao pticu, shvatio sam da nije ozljeđena, nigdje se ne vide rane, reagira na podražaje i slično. Sada, problem je što je ptica u laganom šoku, ona samo leži i diše kao luda, otvara i zavara kljun stalno i bez prestanka . Dao sam joj vode te je nakon tog skoro poletjela, ali da se ne bi ozlijedila polako sam je uhvatio rukom i stavio u kutiju za mačke. Ona trenutno leži i nastavlja disati u istom ritmu, krila, rep i noge joj se lagano pomaknu kad ih dotaknem, ali čini mi se da nema snage za let ili hodanje.  Zanima me, ako mi možete dati neki savjet gdje da je držim, svakih koliko da joj dam vode (kapam joj kroz injekciju), da joj dajem hranu, u kojem položaju da leži, treba li biti u hladu i na hladnom ili obrnuto i tako još par savjeta.

Čini da je blizu oporavka, al treba je pogurati malo.
Lijep pozdrav, Mateo

O: Za svaku je pohvalu to što ste spremni pomoći bolesnoj ptici.

No, ne treba podcjenjivati ovakve nezgode. Naime, osim šoka koji organizam pretrpi neposredno nakon traume, otežano i duboko disanje može biti i posljedicom ozljeđivanja unutarnjih organa. Traume prsne šupljine su najčešće uhvaćeno mjesto od strane druge životinje a znaju biti i pogubne po njihovo zdravlje, ponajprije stoga što im nedostaje dijafragma te ne mogu disati ukoliko dođe do unutarnjeg krvarenja (posljedica rupture plućnog tkiva, jetre i bubrega). Također, rupture crijeva mogu u relativnog kratkom vremenu dovesti do infekcije krvi ili septikemije.

Iako se kod traumatskih ozljeda češće javlja vidljivo krvarenje na zahvaćenom dijelu tijela, najveći su problem unutarnja krvarenja. Na ovo ukazuje pojava crne ili krvave stolice.

Trauma sama po sebi predstavlja veliki stres za pticu pa, neovisno o stupnju unutarnjih oštećenja organa, neminovno dolazi do pojave gubitka apetita i želje za uzimanjem vode te opće neaktivnosti i klonulosti.

Naravno, kod svake traume najbolje je odmah potražiti pomoć u veterinarskoj ambulanti. Naime, iako se čini da se malo može učiniti sa tako malom životinjicom, no, postoje neke osnovne smjernice što činiti kao prvu pomoć i stabilizaciju zdravstvenog stanja. Onim pticama koje pokazuju neki vid otežanog disanja može se pomoći smještanjem u inkubator s kisikom. Nakon što se stanje stabilizira, mogu se injekciono aplicirati antibiotici te subkutano tekućine elektrolita i vode, kako bi se pomoglo normalizaciji metabolizma. Potonje se može provesti prvenstveno o hitnosti stanja.

Cilj liječenja manjih ili vanjskih ozljeda je osigurati preživljavanje pa se tek nakon stabilizacije zdravstvenog stanja pristupa sanaciji traumatiziranog tkiva.

Činjenica je da je uslijed Vašeg promptnog reagiranja na ulov Vaše mačke manja vjerojatnost za teža unutarnja krvarenja, s obzirom kako niste naveli da ste primijetili krvavu ili crnu stolicu te da se stanje sa disanjem vjerojatno i stabiliziralo, pa je za očekivati i povoljan ishod.

Ptičicu treba smjestiti na mirno mjesto, u hladu ili je privremeno smjestiti unutar stambenog prostora. Važno je naglasiti da je pogodno osigurati joj mir i prozračnost prostorije ili okoline u kojoj bi se smjestila i svakako voditi računa da ne boravi na nižoj temperaturi od sobne temperature. Za smještaj Vam može poslužiti kartonska ili plastična kutija obložena pamučnom tkaninom ili podloškom kako bi Vam bilo lakše održavati higijenu. Slijedeće, što se hranjenja tiče, ptičica bi trebala imati, ukoliko sama nije u mogućnosti uzimati hranu, obroke svaka dva sata a isto vrijedi i za vrijeme davanja vode. Sve u ovisnosti o starosti ptice za hranu joj možete ponuditi mješavinu sjemenki za vanjske ptice te živu hranu (crve brašnare, fobase, žohare ili cvrčke) koje možete nabaviti u Pet centar trgovinama ili joj načiniti mekanu smjesu mljevenjem spomenutih sjemenki i dodavanjem izvora bjelančevina u vidu kuhanog bjelanjka ili pilećeg mesa.

Zatim, što se tiče položaja u kojem bi se ptičica smjetila, vrlo mi je teško definirati jer bi u svakom slučaju bilo uputno pticu odnijeti u veterinarsku ambulantu kako bi se na osnovu pregleda točno vidjelo o kakvim se ozljedama radi, a sve u svrhu osiguravanja optimalnog oporavka bez komplikacija zdravstvenog stanja.

OZNAKE: