Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam ženku bernskog planinskog psa, prošle godine u 8 mj. doživjela je nesreću, nabola se na željeznu šipku. Oporavila se, no od tada više ne jede kako treba i jako je mršava. Zanima me kako da joj pomognem da se u potpunosti opravi? Zaista bih htjela da bude deblja, jer je stvarno jako mršava? Hvala. Tea

O: U medicinskom asortimanu pseće hrane postoji tzv. hrana za oporavak. Glavne karakteristike takve hrane su: povišena razina bjelančevina, energije, minerala i elektrolita. Indikacije za davanje takve hrane su: anoreksija, malnutricija, nemogućnost uzimanja hrane, oporavak nakon operacije, graviditet, laktacija i rast.

Ovakva hrana nema kontraindikacija, ali se ne preporuča davati pretilim psima i psima s bolestima bubrega, jetre i srca. Povišena količina bjelančevina i masti pomaže u premošćivanju slabosti i pomaže u izlječenju. Velika energetska vrijednost omogućuje hranjenje malim obrocima i smanjenu punjenost crijeva. Dodana je antioksidantna formula koja smanjuje oksidativno oštećenje stanice i potiče imunološki sustav. Visoka probavljivost sastojaka kompenzira smanjenu enzimsku aktivnost u crijevima i osigurava optimalnu opskrbu organizma hranjivim tvarima. Od Hill'sa Prescription diet je to hrana p/d koja dolazi u dehidriranom i konzerviranom obliku, a od Royal canina je to konzervirana hrana Convalescence support.

Od sredstava za otvaranje apetita možete davati Calo-pet pastu, to je energetska pasta obogaćena životno potrebnim vitaminima, mineralima i taurinom. Ova se pasta nudi u slučajevima gubitka apetita ili nedovoljnog uzimanja hrane kao izvor energije za organizam. Tako se istodobno potiče apetit i uzimanje hrane.

Svom psu također možete davati i vitamine iz skupine B-kompleksa koji potiču apetit, a također su dobri i za živčani sustav .

Navedene proizvode možete i međusobno kombinirati.

OZNAKE: