dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Prije 6 dana kuja je imala ovariotomiju. Ponaša se najnormalnije, jede, pije. Treći dan nakon operacije počela je cviliti nakon defekacije. I onako se okreće prema trbuhu i onda sjedne. Traje jako kratko i odma nastavi kao da se ništa nije dogodilo. Je li to normalno?
Sonja

O: Nakon svakog operativnog zahvata (pa tako i ovariotomije), postoji određeni "kritični" period. Pod ovim periodom se smatra određeni vremenski period kada se u nešto većem slučaju vjerojatnosti mogu pojaviti postoperativne komplikacije. Također, tijekom tog vremenskog perioda moguće je prateći zdravstveno stanje ljubimca i utvrditi kako je sam operativni zahvat prošao.

Prvi period predstavlja 24h po operativnom zahvatu. Naime, kako su jajnici kod kuje smješteni duboko u trbušnoj šupljini te su dobro prokrvljeni, nakon njihova uklanjanja potrebno je osigurati strogo mirovanje. U protivnom je čest slučaj popuštanje šavova te krvarenje.

Nakon prvog perioda, potrebno bi narednih 10-14 dana djelomično ograničiti kretanje i aktivnost ljubimca. Na takav način se osigurava da rane na mjestu samog operativna zahvata kao i na svim organima koji su bili zahvaćeni samim operativnim zahvatom, nesmetano pravilno i zacijele.

U tom vremenskom periodu je potrebno nadzirati sam tijek oporavka ljubimca te po potrebi obratiti se svojem veterinaru. Također, savjetuje se da ako i sam tijek oporavka prođe u najboljem mogućem redu, da se vlasnici s ljubimcem ponovno obrate na kontrolu kod veterinara oko 10-14 dana po samom zahvatu. Isti će biti u mogućnosti pregledati ljubimca, utvrditi sam tijek oporavka te po potrebi usmjeriti Vas u održavanju optimalna zdravlja i kvalitete života.

Tijekom naredna dva mjeseca od samog zahvata, postupno se i ostali organi prilagođavaju u svojoj funkcije te se nakon tog vremenskog perioda smatra oporavak potpunim.

Zbog svega prije navedenog, nije nemoguće da tijekom prvih nekoliko dana po operativnom zahvatu ljubimac osjeća bol. Osjećaj boli (ili neugode) je povezan sa samim zahvatom, procesom cijeljenja rane, nepravilnim ili neprikladnim periodom oporavka kao i popuštanjem analgetika. Stoga, probajte (u Vašem slučaju) prilagoditi prehranu ljubimcu na način da joj osigurate lako probavljivu hranu, npr. neku od hrana iz medicinskog asortimana namijenjenih probavnim smetnjama ili postoperativnom periodu. Takve hrane predstavljaju kompletni dnevni obrok te su ujedno i prilagođene da ne opterećuju probavni sustav. Lakše pražnjenje crijeva smanjit će napinjanje ljubimca te će vjerojatno osigurati lakše i brže cijeljenje rane kao i minimalizirati osjećaj nelagode i boli za vrijeme samog oporavka.
 
U svakom slučaju, savjetujem Vam da se obratite i svojem veterinaru koji je proveo sam zahvat ovariotomije. Naime, kolega je u mogućnosti procijeniti sam tijek oporavka ljubimca kao i, po potrebi, adekvatno pomoći ljubimcu, odnosno odgovoriti Vam na sva pitanja vezana uz oporavak kao i postizanje optimalna zdravlja ljubimca.

Korisne informacije o ovoj i sličnoj tematici možete pronaći i u našim ranijim odgovorima, pod na sljedećim naslovima:

Oporavak nakon kastracije - čišćenje područja oko rane, opstipacija

Kastracija - postoperativni oporavak i ponašanje psa

OZNAKE: