Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Prije dva tjedna, mačak star dvije godine, bio je na kastraciji. Na kastraciju smo se odlučili zbog nepodnošljivosti njegovog mjaukanja i stalnih pokušaja bježanja. Naime nemamo uvjete da ga pustimo van jer živimo u centru grada. Sada nakom operacije on i dalje pokušava pobjeći, samo malčice manje mjauče. Molim vas da mi kažete postoji li mogućnost da operacija nije uspjela ili treba proći više vremena da se mačak očisti od hormona. Također me zanima može li njegovo ponašanje biti uvjetovano nekim drugim čimbenicima?
Unaprijed hvala,
Lana

O: Kastracija mužjaka je manja operacija, a radi se pod općom anestezijom. Kroz male rezove na skrotumu uklanjaju se testisi, a podvezuju se sjemenovod i priležeće krvne žile. Ako su oba testisa bila u skrotumu (a veterinar bi Vas vjerojatno obavijestio da nisu), sasvim je izvjesno da su zahvatom odstranjene obje spolne žlijezde.

Mačke spolno sazrijevaju u dobi od pet do devet mjeseci. Njihovo je ponašanje od tada pod velikim utjecajem spolnih hormona (kako mužjaka tako i ženki). Mužjaci na otvorenom obilaze veći teritorij nego ženke i relativno često se tuku. Oni nastoje mokraćom obilježiti svoje područje kako bi odbili druge mužjake, a to je naročito izraženo ako se u blizini nalazi ženka koja je u fazi "tjeranja".

Kastrirane jedinke s vremenom postaju manje aktivne, ali ostaje potreba za kretanjem. Kastrirani mužjaci mogu ostati razdražljivi i destruktivni. Bez obzira na utjecaj hormona, Vaš mačak ima duboko ukorijenjenu prirodnu potrebu za "lovom". Iako je dobro hranjen i mažen, pokušava se osamostaliti, šuljati, skakati i hvatati. Posvetite mu više pažnje, češće ga pogladite i ponudite mu lopticu ili neku drugu igračku (npr. čupavog miša ili još bolje penjalicu-grebalicu za mačke na koju možete pričvrstiti različite igračke).

OZNAKE: