Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Zanima me da li je sterilizacija mopsice kompliciranije nego u drugih vrsta pasa? Naime, na internetu sam procitala kako se anestezija ne preporuča za mopsove? To mi nije sasvim jasno, da li je to zaista točno? S koliko mjeseci se preporuča obaviti zahvat? Htjela bih što ranije. Što se tice prehrane, svog psa bi hranila Eukanubom ili Hillsom pa me zanima, pošto sam čitala kako je psu potrebna raznolika prehrana, da li je u redu da pas svakodnevno jede takvu hranu s tim da nekad bude pomiješana s jogurtom, nekad vodom ili juhom, povrćem, rižom? Nije mi zgodno kuhati posebno za psa, a sve što sam nabrojala uobičajeno i mi koristimo pa mi je to najzgodnije. Hvala, Dajana

O: Sterilizacija kao zahvat u ove pasmine nije upitna, ali ono o čemu treba posebno voditi računa je opće zdravstveno stanje životinje. U mopsova se to prije svega odnosi na dišni sustav.

Određeni problemi vezani su uz brahiocefalne pasmine (pasmine "kratke glave"). Ovi psi imaju srazmjerno normalnu donju čeljust, dok je gornja stisnuta i kratka. Pri tome nepovoljni anatomski odnosi gornjih dišnih puteva dovode do otežanog disanja i smetnji u cirkulaciji krvi.

Osim navedenog, kod njih se nerijetko razvija tzv. respiratorni sindrom. Ovo oboljenje karakteriziraju opstrukcije na različitim dijelovima dišnih prohoda (nosni prohodi, ždrijelo, dušnik , bronhi i bronhioli koji komuniciraju s plućnim alveolama.).

Do opstrukcija zračnih prohoda mogu dovesti: stenotične nozdrve, tonzilitis, izduženo meko nepce, deformirane laringealne vrečice, paraliza laringsa, hipoplastična trahea, kolaps trahee i astma. Navedeni anatomski problemi mogu biti urođeni, a pogoršavaju se u neliječenih pasa.

Neprepoznati simptomi mogu dovesti do kronične opstruktivne plučne bolesti (COPD) pasa. Ova bolest je, na žalost, vrlo česta u mopsova.

S tim u vezi, opća narkoza svakako može predstavljati ozbiljan problem, a jedini način da isključite potencijalne rizične faktore narkoze je potpuna i temeljita klinička pretraga uz radiološku pretragu traheje.

O samoj sterilizaciji, kao i o prehrani pasa malih pasmina ja i moji kolege objavili smo niz detaljnih tekstova, pa Vas pozivam da ih pretražite uz pomoć pretraživača (upisivanjem ključne riječi u filter "kućicu") i detaljnije se informirate o navedenim temama.

OZNAKE: