Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Petra Svačića 61, Osijek

P: Imam mačića od 5 mjeseci, koji otprilike 10 dana ima proljev. Anus mu je upaljen i uvećan, a inače je veseo i jede. Kako ga nisam mogla voditi na pregled, kupila sam mu medicinsku hranu od Eucanube koju jede tri dana. Od tada je, čini mi, se malo bolje, ali i dalje ima upaljen anus. Proljev se malo smanjio. No, sada me muči još jedna stvar. Naime, kako mačić ne živi u kući i nije mi pod stalnim nadzorom, nisam sigurna gdje boravi. No, imam dojam da je kastriran. Područje oko anusa i testisa mu je svo slijepljeno, te nisam sigurna da li mu se testisi ne vide ili je nešto drugo u pitanju. Znam da je teško nešto reći preko interneta, ali molim vas za bilo kakav savjet dok ga ne odvedem veterinaru. Aleksandra

O: O proljevu kod mačaka je opširno pisala kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med. ovdje.

Inače, proljev kod mačaka, osobito mladih, ne bi trebalo puštati da sam prođe jer je često u pitanju virusna te bakterijska infekcija crijeva.

Što proljev duže traje, a ne liječi se, mačka gubi tekućinu i elektrolite te može dehidrirati, a osim toga, upala sluznice iz akutne pređe u kroničnu. Specifično za kroničnu upalu je da se više ne može izliječiti i da se tijekom života češće javljaju akutne upale. Crijevna sluznica bude oštećena, a možda i zauvijek uništena, čime se smanjuje mogućnost resorpcije hrane i tekućine te stolica može biti uvijek rijetka.

Što se tiče  upaljenog analnog otvora, preporučam Vam da ga operete toplom vodom i namažete s kremom (najbolje Flogocidom).

Kod mladih muških mačaka, testisi u ranoj dobi nisu jako vidljivi, a spuštaju se u skrotum kad mužjaci spolno sazrijevaju. Osim toga, postoji mogućnost da se testisi i neće spustiti iz trbušne šupljine u skrotalne vrećice, iako se češće tada radi samo o jednom testisu. To se desi kad ingvinalni kanal iz nekog razloga bude sužen ili smanjen pa testisi ne mogu proći.

Najbolje bi bilo da ljubimca pregleda stručna osoba, tj. veterinar, koji Vam sa sigurnošću može reći o čemu se radi.

Nadam se da će Vam ove informacije biti od koristi.

OZNAKE: