Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Molim vas za savjet. Imam kujicu bernardinca kojoj je prije cca 2 tjedna počela intenzivno otpadati dlaka kada ju češljam. Zanima me da li ona mijenja dlaku ili je došlo do nekakvog poremećaja? Hranim ju tako da joj jedan obrok dajem kuhanu hranu, a drugi kupovnu. Čula sam da je dobro davati jaje psima za sjaj dlake, ali da li postoji još nešto (iz kućne radinosti)? Hvala, Mirta

O: Zdrava koža i gusta, sjajna dlaka najbolji su pokazatelj dobrog zdravlja psa. Kod pojave problema s kožom i dlakom koja puca, gubi sjaj i na kraju ispada, a koža je prhutava, često nastaje dermatitis.

Linjanje je periodično ispadanje dlake pod utjecajem temperature okoline, stresa, ishrane, hormona i svjetlosti. Obilno ispadanje dlake je uobičajeno u proljeće, ali zbog poremećenog prirodnog ritma, uvjetovanog višim temparaturama u stanu, mnogi se psi linjaju cijelu godinu.

Gubitak dlake je djelomično ispadanje ili spontano ispadanje ili ispadanje potencirano lizanjem i češanjem, može biti posljedica pomanjkanje vit. B kompleksa, A vit., cinka, omega 3 i 6 masnih kiselina, biotina i pada imuniteta. Također, hrana loše kvalitete i neodgovarajući kozmetički proizvodi mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Meso i mesne prerađevine sadrže premalo biotina, a u povrću i biljnim sirovinama ga gotovo nema (to je, nažalost, nedostatak kod kuhane hrane). Dodavanjem biotina u hranu, već u periodu od 3 do 5 tjedana, problemi s kožom i dlakom često nestaju (npr. Biotin Forte od Canine).

Dostupna je i hrana namjenjena problematičnoj koži, koja sadrži povećan udio biotina, omega 3 i 6 masne kiseline (omjer 5-10:1), vitamin A , te uravnoteženu mješavinu ugljikohidrata. To su, primherice, Eukanuba (Dermatosis), Hill's (d/d, z/d), Royal Canin (Hipoalergenic, Sensitivity control, Skin support).

Od ostalih preparata koje biste mogli koristiti izdvajam Dermanorm kapsule ili ulje, kao specijalan dodatak hrani s esencijalnim masnim kiselinam koje su potrebne za izgradnju i razvoj  kože i dlake. Ptreparat sadrži i borečovo ulje i riblje ulje, čija kombinacija daje optimalan omjer masnih kiselina. Derma-caps sarži ulje žutog noćurka, koje je bogat izvor esancijalnih masnih kiselina.

Žutanjak također možete koristiti, no samo iz kuhanih jaja.

OZNAKE: