Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Petra Svačića 61, Osijek

P: Prije nekoliko dana primjetila sam da mojoj kujici opada dlaka, u velikim količinama. Zanima me je li to nekakva bolest(pošto je kujica podosta stara) ili normalno opadanje dlake prije zime? Nina

O: Opadanje dlake može biti generalizirano ili lokalizirano na jedno područje tijela.

Ako je generalizirano, radi se o linjanju  ili nedostatku vitamina, minerala ili masnih kiselina, a ako se javlja na jednom ili više djelova tijela, može se raditi o nekom dermatološkom procesu.

Linjanje pasa je normalna periodična pojava i dešava se obično u proljeće i jesen. U proljeće psi gube zimsku gustu dlaku, a u jesen se kratka, rjeđa zamjenjuje sa zimskom, gustom. Kod pasa koji borave u stanovima ili kućama, taj period linjanja je produžen na cijelu godinu.

Pse je potrebno redovito četkati i iščatkavati otpalu dlaku jer tako stimuliramo cirkulaciju kože i tako se brže odvija izmjena dlake.

Nedostatak vitamina, posebno vitamina B kompleksa i vitamina H (biotina) dovodi do loše kvalitete  i čvrstoće dlake zbog lošeg zdravlja kože. Nedostatak cinka dovodi do suhoće  kože, perutanja i parakeratotičnih promjena, a nedostatak masnih kiselina također do suhoće kože i dlake bez sjaja.

Dermatološki procesi su obično praćeni svrbežom i promjenama na koži (promjene u boji i kontinuitetu) te dolazi do potpunog gubitka dlake zbog češanja ili lizanja.

Što se tiče starosti psa, u poznijim godinama može doći do pada imuniteta pa lakše dolazi do nekih dermatoloških problema.

Bolesti kože se kod pasa mogu javljati čitav život, a ovise  o vanjskim čimbenicima i padu otpornosti. Tako se mogu javiti upale kože (dermatitis) virusne, bakteriološke, parazitske ili gljivične naravi, a dijagnoza se postavlja specifičnim pretragama.

Stoga, prema navedenom, možete zaključiti da li se radi o normalnoj izmjeni dlake ili nekom dermatološkom procesu. Ako je potrebno, odvedite Vašu kujicu na pregled u veterinarsku ambulantu za male životinje da bi se točan uzrok gubitka dlake.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

OZNAKE: