Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Mojoj maci je opala dlaka na trbuhu, u preponama i sa unutrašnje strane korjena repa. Na tim mjestima koža izgleda kao ogrebana. Čime bih joj to mogla mazati? Da li je to od radijatora?
Hvala,
Jasmina

O: Na žalost, niste mi dali dovoljno podataka o svojoj maci da bih Vam mogla opisati o čemu se radi. Posljedica opadanja dlake na trbuhu, u preponama i sa unutarnje strane korijena repa može biti posljedica više uzroka.

To uzroci mogu biti: alergijska reakcija na vanjske podražaje (ugriz buhe, grinje, prašina), alergijska reakcija na hranu (niste napisali s čime hranite svoju macu, a najčešći su alergeni u hrani kod mačaka govedina, mliječni proizvodi i riba, te nekvalitetna i nedovoljno izbalansirana prehrana sa komercijalnim hranama). Nadalje opadanje dlake može biti i posljedica kožnog oboljenja koje izazivaju šugarci, može se raditi o ekcemu, gljivičnoj ili bakterijskoj upali kože, razlog može biti i lizanje izazvano buhama ili začepljenim analnim vrećicama (pojava puno češća kod pasa).

Također niste naveli kojeg je spola Vaša mačka niti da li je sterilizirana, jer ako je sterilizirana usljed pomanjkanja estrogena može također doći do gubitka dlake. Kod bolesti štitnjače i nadbubrežne žlijezde također mogu nastati slične promjene.

Za postavljanje točne dijagnoze je potrebno posjetit svog veterinara kako bi on uz ciljane dijagnostičke pretrage (vađenje krvi, uzimanje brisa kože i druge pretrage) mogao doći do točne dijagnoze i odrediti ciljanu terapiju.

OZNAKE: