Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Omega 3 kapsule koriste ne samo za zaštitu srca i krvnih žila, nego i kod raznoraznih alergijskih bolesti pa me zanima da li se omega 3 kapsule koje ja koristim mogu davati psu kao dodatak prehrani, s obzirom da naginje alergijama, i u kojoj količini? Ako postoji omega specijalno za pse molim Vas da mi napišete ime i cijenu iste. Unaprijed zahvaljujem, Jasminka

O: Omega 3 i omega 6 masne kiseline često se dodaju prehrani pasa kako bi se poboljšao status kože i dlačnog pokrivača. Različita istraživanja pokazala su njihovu učinkovitost u izgradnji i razvoju zdrave kože i dlake.

Naime, u prehrani pasa koji imaju problema s kožom i dlakom omjer omega-6 i omega-3 masnih kiselina trebao bi se kretati 5-10:1. Također, osim omjera bitan je i sastav, odnosno, potrebno je osigurati visoku koncentraciju esencijalnih masnih kiselina cis-linolne kiseline (LA),  gama-linolenske (GLA) te eikosapentaenske (EPA) i dokosaheksaenske kiseline (DHA).

Iz svega gore navedenog, mnogi uzgajivači češće posežu za već gotovim proizvodima namijenjenim kao specifični dodatak prehrani pasa, nego za dodacima za humanu uporabu.

Indikacije za uporabu omega masnih kiselina su: loše opće stanje dlačnog pokrivača i kože, ispucana dlaka bez sjaja, masna dlaka, prhuti, pojačano linjanje, nakon kožnih bolesti,....

U ponudi naših trgovina nalazi se nekoliko preparata s omega 6 i omega 3 masnim kiselinama (Dermanorm kapsule i Dermanorm ulja, Ebi Vet - ulje bakalara sa lecitinom i biotinom,...).

Također, u ponudi su i hrane koje su dodatno obogaćene omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, kao što su Eukanuba "Dermatosis", Royal Canin "Skin support",...

Vezano uz cijene gore navedenih proizvoda, kao i za dodatne informacije, pozivam Vas da se obratite veterinarima Pet centra.

OZNAKE: