jerko-spralja


 Odgovara:
Jerko Špralja, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Prije 2 godine našla sam macu od otprilike 3 mjeseca, nisam je vakcinisala jer se stvarno bojim tih vakcina. U mjestu gdje ja živim nema puno veterinara kao u drugim gradovima, možda jedan. Taj veterinar je ranije vakcinisao mog psa, ali je nešto poslije dobio šugu i uginuo, isto tako i pas od komšije (isti je veterinar vršio vakcinaciju). Pa se bojim da neću izgubiti macu koju jako volim. Ta maca pola dana provodi na polju, a pola u kući. Hranim je raznovrsnom hranom (Whiskas suha hrana, konzerve, čak jede i mahune i gljive što me čudi, meso itd). Čini se sasvim zdrava mačka, nema promjena značajnih na tijelu i u ponašanju sem te kuglice ispod vrata na lijevoj strani. Pretpostavljam da se radi o limfnoj žlijezdi jer je jedna oko 1 cm dok je druga normalne veličine. Ranije se znalo dogoditi da naraste velika. To je macu svrbilo pa je češanjem probila tu kuglu ili balon, nisam sigurna šta, te joj je gnoj izlazio. Svaki put sam joj to dezinficirala i to je zarastalo prilično brzo. Mene zanima zašto se to stvara, tj. zašto se poveća jedna limfna žlijezda dok druga ne?
Da li je riječ o bolesti ili je nešto drugo u pitanju?
Ayla

O: Iz Vašeg opisa teško je odrediti je li riječ o apscesu (kao novonastaloj okruglastoj tvorbi ispunjenoj sadržajem koji je u ovom slučaju gnoj) ili je riječ o upaljenom limfnom čvoru koji je apscedirao (tj. postao gnojan).

Razne površinske rane na koži (uslijed traume, uboda insekta, porezotine), mogu se zakomplicirati i inficirati raznim bakterijama. Nastaje tvorba, kao zaštitna reakcija organizma, koja ograničava širenje upale i na taj način je lokalizira. Druga je mogućnost da je upaljen regionalni limfni čvor kao obrambena reakcija na lokalnu upalu u području vrata, kao normalan proces obrane od infekcije, a očituje se povećanjem odnosno nakon suzbijanja infekcije njegovim smanjivanjem.

Iz Vašeg se opisa da naslutiti da mačka ne boluje od neke generalizirane bolesti koja bi se očitovala poremećenim općim zdravstvenim stanjem. Savjetujem Vam odlazak veterinaru, kako bi stručno procijenio zdravstveno stanje Vaše mačke i napravio dodatne preglede, naročito u području vrata.

Naredni prethodni odgovori naših kolega veterinara nešto opširnije tumače problematiku vezanu uz apscese i oteknuća limfnih čvorova:

Otekline (loptice) pod kožom mačke - limfni čvorovi

Potkožna kvržica ispod vilice mačke - limfni čvorovi

Povećani limfni čvorovi

Oteklina (kvrga) ispod kože - apsces ili hematom

Fistula i apsces

Apsces (lokalizirana gnojna upala) nastao na mjestu mikročipa

Želim Vam brzi oporavak Vašeg ljubimca.

OZNAKE: