ljvu 2013


Odgovara:
 Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam žutouhu kornjaču već 7.mj. Danas sam primjetila da se okop između dviju noga (zadnje dvije) dosta njiše, što to znači? Da li sam joj ga ozljedila? Lijepi pozdrav, Dina

O: Omekšavanje oklopa posljedica je nedovoljne kalcifikacije, odnosno uzrok je vezan uz nedostatak vitamina D.

Uvjeti držanja kornjača imaju veliki utjecaj na njihovo zdravlje. Temperatura vode bi konstantno trebala biti 25-26°C, pa zbog toga u akvaterariju treba biti grijač.

Kornjačama u zatočeništvu treba omogućiti emitiranje sunčevog svjetla specijalnim lampama s UVA i UVB spektrom zračenja. Spektar UV zračenja je potreban kako bi se odvijala nesmetana sinteza vitamina D3 u organizmu, odgovornog za transport i resorpciju kalcija u oklop i ostale skeletne strukture.

Ovaj vitamin nalazi se u hrani biljnog i životinjskog podrijetla, ali u količini koja nije dovoljna, pa je stoga UV osvjetljenje neophodno. UVA dio spektra stimulira apetit u reptila, te nagon za razmnožavanjem. Raspon UVA dijela spektra iznosi 320-400 nm i 30-33%. Raspon UVB ultraljubičaste svjetlosti iznosi 290-320 nm i iznosi oko 5%. Visina na koju se lampa postavlja ne bi smjela biti viša od 30-40 cm, a treba ih zamijeniti nakon šest mjeseci. Lampe je najbolje smjestiti u unutrašnjost terarija jer ako su iznad stakla, nemaju efekta zbog redukcije svjetla i apsorbcije stakla.

Savjetujem Vam da se za pregled kornjačice obratite kolegici Maji Lukač, dr.vet.med., koja se bavi liječenjem gmazova, na Veterinarskom fakultetu sveučilišta u Zagrebu u Ambulanti za ukrasne ptice i perad, na broj telefona 01/ 2390- 410.