Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam labradoricu staru 6 i pol mjeseci, već smo promijenili oko 4 ogrlice i ni jedna joj nekako ne odgovara. Jako se uzbudi dok vidi drugog peseka i onda vuče kada je na lajni i počne kašljati i kao da se guši. Ogrlica ju ne stišće, obavezno to provjeravamo svaki tjedan, labava joj je oko vrata. Do sada smo imali sintetičke i kožne ogrilce. Molim Vas objasnite nam u čemu griješimo, ako griješimo i trebam li možda pokušai sa metalnim ogrlicama? Hvala Vam puno unaprijed, Ana-Marija

O: Preporučila bih Vam, umjesto ogrlice, radije upotrebu popularnog tzv. "hama", odnosno oprsnice, koji se stavlja psu oko prsa.

Na taj način se izbjegava djelovanje vučne sile na vrat jer u tom slučaju sila uravnoteženo prebačena na prsa i tako je podijeljena.

Često se upotrebljava i kod malih pasmina pasa.

Ham ostaje na psu kada ga pustite s povodnika. Veličinu je moguće prilagoditi, tako da ćete ga moći širiti s vremenom kako će Vaš štenac rasti.

No, svakako uvijek treba imati na umu da se psa stalno treba učiti mirnom hodanju na povodniku, uz pregršt nagradica kada posluša.

Pozivam Vas u naše trgovine gdje možete isprobati hamove na Vašem ljubimcu te izabrati najprikladniji model, veličinu, boju i uzorak.

OZNAKE: