Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: U kući živimo ja, supruga, baka i imamo kujicu mješanku pekinezera (steriliziranu). Pas je ipak najprivrženiji meni i supruzi, ali moramo se odseliti u stan i zbog objektivnih razloga pas će ostati sam sa bakom u kući. Da li će pas dugo i koliko tugovati za nama, odnosno da li je preporučljivo da se povremeno (vikendom) dovodi do nas pa ga ponovo vraćati kući ili prekinuti svaki kontakt sa psom? Molim vas za odgovor!
Damir

O: Psi su društvena bića i vole život unutar čopora.

Naši nas kućni ljubimci poistovjećuju sa svojim ''čoporom'', vrlo su nam privrženi, stoga će bilo koji oblik odvajanja - privremeni ili trajni - predstavljati stresnu situaciju, zbog koje će pas patiti.

Neki psi odreagiraju promjenom u ponašanju (postaju depresivni i bezvoljni, više spavaju), a kod nekih je depresija toliko jaka da čak počnu odbijati hranu ili se ozbiljno razbole.

Koliko će dugo psu trebati da se adaptira na novonastalu situaciju, teško je reći.

Budući će Vaša kujica ostati sa jednom poznatom osobom, mislim da joj odvajanje neće biti toliko teško, kako bi, recimo, bilo da je ostavite potpunim strancima. Naravno da će biti tužna i da će Vas neko vrijeme tražiti, ali će se s vremenom priviknuti na činjenicu da više ne živite zajedno. Bitno je postepeno je privikavati na buduću situaciju, kako joj Vaš odlazak ne bi bio preveliki šok.

Povremena druženja svakako su bolja varijanta nego potpuno prekidanje kontakta jer će, iako u manjoj mjeri, na taj način ipak i dalje dobivati Vašu ljubav i pažnju. Dakle, ako možete, uzmite je k sebi preko vikenda, a možete je koji put posjetiti i izvesti u šetnju i preko tjedna, kako bi se objektivna praznina unutar ''čopora'' što manje osjetila i negativno utjecala na Vašu ljubimicu.

OZNAKE: