Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: U novouređeni akvarij od 180 litara zasadila sam nekoliko sadnica bilja koju su bile lijepog i zdravog izgleda. U podlogu sam, po preporuci prodavača, stavila kuglice gnojiva te dodatnu prehranu kroz vodu "Nutrafin Plant Gro" i "Nutrafin Plant Gro NPK". Međutim, već nakon dva tjedna bilje je počelo očigledno odumirati. Listovi žute, pojavljuju se smeđe flekice, te listovi odumiru. Akvarij je kupljen s original svjetlima pa mislim da ni to ne bi trebao biti problem. Ribice ne grizu bilje. Molim da mi pomognete savjetom kako moj akvarij ne bi ubrzo opustošio. Unaprijed hvala,
Melita

O: Biljke su živi organizmi koji zahtjevaju posebne uvjete za rast i napredak. Akvarijske biljke proizvode kisik za vrijeme fotosinteze. Za to im je potrebna dovoljna količina hrane, svjetla, i ugljičnog dioksida.

- Vodene biljke koriste za prehranu dio tvari iz vode (npr. nitrate koji zagađuju vodu), a dio hrane upijaju kroz lišće i korjenje. Tako postoje gnojiva za korjenje i lišće (Tetra Plant) koji se međusobno nadopunjuju.

- Svjetlost je važna za normalan razvoj biljaka i ribica. Kompletni akvariji često imaju univerzalne lampe. Međutim za biljke postoje lampe koje potiču njihov rast i razvoj (npr. Flora glo, Gro lux) pa bi bilo, dobro ako vaš akvarij ima prostor predviđen za dvije lampe, da jedna bude neka od gore navedenih.

Smeđe fleke koje spominjete su vjerojatno alge koje su se proširile uslijed narušene biološke ravnoteže u akvariju. Jedan od uzroka može biti upravo i neadekavatna rasvjeta.

- Ugljični dioksid otopljen u vodi možda je najvažniji čimbenik u uzgoju akvarijskih biljaka. Koncentraciju Co2 možete provjeriti testom Tetra test Co2, a za obogaćenje vode ovim plinom postoje kompleti za aplikaciju (Tetra Co2 optimat sistem, Nutrafin Co2 natural sistem te Kit Co2 Energy classic).

Ovo su osnovne smjernice vezane uz rast i razvoj akvarijskog bilja. Detaljnjije informacije i praktične upute dat će vam naši akvaristi u Pet centru.