Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Kako se određuje spol papige tigrice? U kojoj dobi je to moguće ustanoviti?
Hvala,
Ivana

O: Papigica tigrica potječe iz Australije. Njeno latinsko ime je Melopsittacus Undulatus. Primarna boja tigrice je svijetlozeleno-žuta. U zatočeništvu su križanjem nastale kombinacije različitih boja. Prosječno žive 10-15 godina u zatočeništvu, a uz dobru njegu i brigu mogu i duže poživjeti. U divljini prosječno žive 7 godina. Dužine su oko 18 cm.

Spol kod tigrica ne možemo razlikoveti prema veličini papigice. Jedina je razlika u tome što je voštana koža (voštanica - koža oko nozdrva koja se tako naziva zbog voštanog izgleda) na kljunu mužjaka modroljubičaste boje, dok je kod ženke ta koža sivkastobijela, plavkastobijela do tamnosmeđa.

Ta razlika između mužjaka i ženke je izrazita tek u ptica starijih od 6 mjeseci, jedino uzgajivači koji imaju iskustva mogu raspoznati spol tigrice već s 4 tjedna starosti.

Mladunčad se razlikuje od roditelja po tome što im je voštanica crvenkastoljubičasta, a perje bez sjaja. Također mlade ptice imaju pruge koje se protežu od vrha glavice do leđa, koje nestaju nakon prvog mitarenja s oko 3 - 5 mjeseci i tigrice tada postaju spolno zrele. Oči kod mladih ptica su crne bez bijelog prstena i maska im je nešto manja. Inkubacija jaja kod tigrica traje 18 dana, a roditelji hrane mladunčad još 35 dana.

Tigrice se hrane mješanim sjemenkama, prosom, lisnatim povrćem i jabukama. U Pet centar trgovinama, osim gotove hrane za tigrice, možete nabaviti i sipine kosti, različite poslastice s voćem i povrćem za tigrice, perle joda i jodiranu vodu za prevenciju bolesti štitne žlijezde, različite kaveze, vitaminsko-mineralne dodatke od različitih proizvođača i različite igračke. Stoga vas pozivam u naše Pet Centre kako bi Vam na našim tigricama pokazali koja je mužjak, a koja ženka, i kako bi je uveselili nekom poslasticom ili igračkom iz našeg asortimana.

OZNAKE: