Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Iz vaših odgovora drugim korisnicima vidim da ne mogu sama riješiti problem svojih kornjačica (jedna ima oteklinu oko uha), no Vas molim da me uputite u koju veterinarsku ambulantu otići kada se radi o vodozemcima (Zagreb, Dubrava)? I može li crvenouha kornjača podnijeti takav "put" bez vode ili to nije preporučljivo? Hvala Vam unaprijed, srdačan pozdrav! Ines

O: Kornjače su gmazovi (reptili). To su hladnokrvne životinje čija tjelesna temperatura ovisi o temperaturi okoliša. Neke kornjače žive na kopnu, a neke u vodi (morske i slatkovodne kornjače).

Naziv "crvenouha" kornjača odnosi se na tropsku vodenu kornjaču Trachemys scripta elegans, koja je u nas vrlo čest kućni ljubimac. Veći dio vremena ove kornjače provode u vodi, a isto tako je važno znati da se hrane iz vode. Dio vremena provode izvan vode, uglavnom se sunčajući.

Njihov oklop i koža prilagođeni su pretežno životu u vodi i duže isušivanje nepovoljno utječe na epidermis što ga dovodi u stanje smanjene otpornosti.

Koža je najveći organ na tijelu životinja, a najvažnija je njena zaštitna funkcija. Na koži i sluznicama kornjača nalazi se fiziološka mikroflora koju čine različiti mikroorganizmi. U optimalnim uvijetima, na intaktnoj koži i oklopu, one ne predstavljaju nikakav problem. Narušavanjem ravnoteže epidermisa otvaraju se ulazna vrata različitim mikroorganizmima koji tada izazivaju oboljenja različitog stupnja.

Ne treba posebno naglašavati da je životinji potrebna i voda za piće.

Koliko dugo kornjača može bez posljedica ostati bez vode ovisi o vrsti, starosti i kondiciji pojedine jedinke. Bitan čimbenik je vlažnost i temperatura zraka, odnosno podloge, te opće stanje same životinje. Mlađe i manje životinje teže će podnijeti duži boravak izvan vode.

Iako niste naveli koliko bi transport trajao, pretpostavljam da s povratkom ne bi bio duži od 2 - 3 sata. Za taj period je dovoljno životinju smjestiti u plastičnu posudu manjih dimenzija (kako ne bi klizila i ozlijedila se), a na dno staviti malo vode tako da joj je glava iznad njene površine. Transporter treba imati dovoljno otvora za zrak. U Pet centar prodavaonicama naći ćete praktične transportere za Vašeg ljubimca.

Kako je putovanje za kornjače stresna situacija, preporučam Vam da prije i nakon transporta kornjači dodate u hranu vitamine.

Što se tiče pregleda i liječenja kornjača, u Zagrebu ne postoji specijalizirana ambulanta za gmazove. Na vlasnicima je da osobno kontaktiraju pojedine ambulante i na taj način dobiju informaciju o mogućnostima liječenja.

Životinju svakako možete odnijeti na pregled na klinike Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.