Odgovara:
Saša Kozar, dr. vet. med.,
Pet centar, Petra Svačića 61, Osijek

P: Imam mladu kujicu sibirskog haskija Lisu staru 9 mj. Otkada je došla kod nas uvideli smo da ima problema u ponašanju. Dok je bila veoma mala prihvatili smo se treninga kako bi bila poslušan pas, ali ne ide. Stalno se grize i skače, a ne mogu je niti izvesti u šetnju jer me je sram derati se na nju i stalno vikati na nju polako jer vuče kao poludela. Znam da je to vučna pasmina i da sam to mogla očekivati, ali želim imati ugodnu šetnju i molim vas da mi date neku tehniku. Ovako nema problema, nedavno je bila zaražena piroplazmozom, ali je sad izlečena pa smo opet krenuli sa treningom agilitya, to joj dobro ide i voli to trenirati, ali sam želela da bude kulturan pas i htela sam je krenuti voditi na izložbe, ali prvo treba popraviti njeno ponašanje.

Pomoć, ne znam šta ću! Hitno mi pomozite!
P.S. Znate li koju dobru odgajivačnicu haskija ili školu za pse u blizini Osijeka, Vukovara i slično?
Nina

O: Treniranje sibirskog huskyja može biti izazov. Oni su krajnje inteligentni, energični i dosljedni psi. Treniranje bi trebalo započeti dok je pas mlad.

Trebali biste raditi na tome da postavite svoja pravila vrlo rano i biti sigurni da štene zna "tko je gazda". Na primjer, ako ne želite odraslog psa u krevetu, ne dopuštajte mu ni kao štenetu da se popne na njega, ma koliko bilo uporno i ma koliko to slatko izgledalo. Popustite li samo jednom, mislit će da su sva pravila fleksibilna. Odustanete li  jednom, štene će naučiti da vas ne mora svaki put poslušati, i tako će se ponašati i kao odrastao pas.

S obzirom da je Husky orijentiran na čopor, vrlo je važno rano se postaviti  kao vođa čopora. Jednom kad to učinite, pas će vas poštivati i trening će biti puno lakši. Vrlo je važno shvatiti razliku između postavljanja sebe kao vođe i podčinjavanja psa silom! Prvo je jednostavno komunikacija koju pas treba i očekuje, a drugo je vrlo negativna pojava, koja šteti dobrobiti psa.

Ranim postavljanjem sebe kao vođe, pas će naučiti poštovati vas i slijediti vaše vodstvo pa će i  prepoznavati granice svog prihvatljivog ponašanja.

Vrlo je važno zapamtiti da je husky radna pasmina. Njegovo nasljedstvo ga je obdarilo željom za trčanjem, a građa tijela mu omogućava užitak u trčanju bez napora. Zbog toga je važno da ima veliku slobodu. Pazite na njegov instinkt lovca jer bi lako mogao upasti u nevolju naganjajući susjedove mačke, ptice i perad. Zbog njegove osobne sigurnosti trebao bi cijelo vrijeme biti na uzici ili pod stalnim nadzorom. Da se ne bi dosađivao trebate mu dati da radi.

Vježba se može obavljati na uzici, u igri, i najbolje od svega mushingom (uprezanje u saonice, a umjesto kojega dobro posluži i bicikl). Sibirski husky je izvrstan pratilac na pješačenju i u posebnoj naprtnjači može nositi vašu hranu i vodu.

Sve informacije u vezi dresure pasa možete dobiti u kinološkom društvu Čepin na broj telefona 031/383-313.

OZNAKE: