Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim vas da mi objasnite sve o odgoju samojeda. Da li postoji nesto sto ih posebno izdvaja od ostalih rasa?
Hvala, Anansie

O: Samojed je inteligentan pas, poslušan i sa duhom za inicijativu, tolerantan i miroljubiv prema drugim psima. Za razliku od ostalih nordijskih pasa (od kuda mu je i porijeklo), samojedi su živjeli u blizini čovjeka i obitelji čime se izgradila njegova nježna i dobra priroda. No poslušni su samo ako je to neophodno, tako da njegov gospodar mora biti čvrst, uporan, strpljiv, dobar i dosljedan.

Samojed ne sluša gospodara koji je blag i indiferenatan. U kući ili stanu je tih, općenito se vrlo dobro vlada i uvijek je uz vlasnika kako bi bio u kontaktu sa ljudima.

Što se tiče odgoja samojeda, unatoč tome što samojede prati glas da su neposlušni, vrlo dobro ih se da trenirati, te se osobito ne razlikuju u odnosu na ostale pse. Naime, kako je posao odgoja samojeda izuzetno zahtjevan, kako vremenski tako i strpljenjem, većina ljudi loš odgoj pripisuju njihovom temperamentu. Ključ uspješnog odgoja samojeda  je u shvaćanju da radite sa inteligentnim stvorenjem koje vrlo brzo uči, a isto tako mu vrlo brzo postane dosadno. Ovo znači da sa samojedom treba raditi u kratkim seansama, a ne činiti duge i iscrpljujuće treninge. Vrlo je inteligentna pasmin, ali su po prirodi neovisni, što daje izazov vlasniku koji mora biti uporan u učenju. Odgoj bi trebao započeti odmah nakon što dovedete štene kući.

Općenito samojedi žele udovoljiti vlasniku, tako da uvijek imajte na umu da ga nagradite kada posluša naredbu. Osim hrane vrlo efektne su glasovne naredbe, što čini treninge zabavnima ako dajete naredbe s entuzijazmom. Također, treba imati na umu da ljutnja i sila ne daju puno rezultata kod njih, već entuzijazam i ohrabrenje za dobro obavljen posao. Radostan glas, nagrađivanje i tehnike učenja koje daju osjećaj timskog rada i zabave su najučinkovitiji. No, treba pripaziti i na neprimjereno korištenje hrane kod učenja jer se vrlo često događa da ne razmišljaju o zadatku već su isključivo fokusirani na hranu. Dakle, ne razmišljaju što rade, već "slijepo" prolaze naredbe kako bi zaradili nagradu.

Od velike važnosti je i socijalizacija, kako bi dobro prihvatio druge pse kada odraste, tako da ga od najranije dobi navikavajte na prisustvo drugih pasa.

Samojedi nisu vrlo zahvalni učenici jer im brzo postane dosadno i dekoncentriraju se, no sa dovoljno strpljenja i ohrabrenja bez problema usvajaju naredbe.

Za odgajanje psa potrebno je jako puno strpljenja i ponavljanja gradiva. Edukacija Vas kao vlasnika izrazito je bitna te bih Vam preporučila knjigu " Pas - priručnik za vlasnike", autor Dr. Bruce Fogle ili "Pas - moj prijatelj", autor prof. Bauer. To je izuzetno poučna literatura za vlasnike. U knjigama su navedeni vrlo korisni savjeti o odgoju i školovanju pasa, te o svakodnevnim problemima, i predstavljaju  jako dobar vodič u ponašanju, odrastanju, socijalizaciji, higijeni, prehrani, tj. svim aspektima brige i odgoja psa. Navedene možete pronaći u svim Pet centrima.

OZNAKE: