Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam štence maltezera stare 4,5 tjedna koje već tjedan dana navikavam na gotovu hranu. Majka im je jos uvijek prepuna mlijeka i jos nisu dobili zubiće pa ih ona i dalje doji. Zato su oni stalno siti i ne žele jesti gotovu hranu. Zanima me je li potrebno kuju "sasušiti" od mlijeka, kako bi štenci u potpunosti presli na gotovu hranu ili treba prepustiti da ih ona sama počne odbijati od sise?
Ana

O: Mamu kuju trebalo bi sada hraniti sa što manje kaloričnom hranom i par dana smanjiti ponuđenu količinu vode, te ćemo tako potaknuti "zasušivanje" mlijeka.

Štencima treba ponuditi kašice, namočenu suhu hranu za štence, svježi kravlji sir ili jedan od mliječno-kiselih produkata (jogurt).

Također bi trebalo smanjiti kontakt kuje i štenaca, odnosno pustiti štence kuji samo dva puta tokom dana (ujutro i predvečer). Mladi psi moraju se početi navikavati na samostalan život i početi jesti "pravu" hranu, a ne samo sisati majčino mljeko koje je sada vrlo loše kvalitete i ne pruža dovoljno hranjivih tvari potrebnih za intezivan rast šteneta.

OZNAKE: