Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam jedno pomalo čudno pitanje. Naime, zanima me koliko su ribice osjetljive na televizor i zvučnike? Kako preuređujem dnevni boravak, imam centralno mijesto gdje stoji televizor na sredini, dok sam sa desne strane predvidio mjesto za akvarij za ribice. Akvarij bi bio od 20 l, a u njega selim dvije postojeće ribice. Koliko je utjecaj "zračenja" od televizora štetan za ribice, koliko će ribicama smetati zvučnici koji su relativno blizu te da li će im to prouzročiti stres? Unaprijed hvala, Matija

O: Prilikom odabira mjesta postavljanja akvarija u stambenom prostoru potrebno je obratiti pažnju na nekoliko bitnih stvari.

Mjesto treba biti ravno, mirno i čvrsto i sa utičnicama u blizini. Dobro je akvarij smjestiti u sobnom uglu bez izravnog sunčevog svijetla. Sunce može pokrenuti bujanje algi i zagrijati vodu. U obzir treba uzeti i težinu: osim težine praznog akvarija tu dolazi i oprema i jedan kilogram težine za svaku litru vode. Kad se akvarij jednom postavi i napuni, ne može se više micati, stoga je planiranje izrazito važno kod odabira mjesta gdje će se on nalaziti.

Ukoliko je to moguće, akvarij ne biste trebali postaviti pored vrata jer bi svako kretanje moglo plašiti ribice. Poznato je da se ribe boje zvukova, koje one osjete kao vibracije duž tijela, a i vrlo su im neugodni blještavi i svjetlucavi predmeti. Naime, ribe imaju vrlo dobro razvijen osjet vida i vide i ono što mi ne vidimo. Centar vida u mozgu ribe najveći je dio njihova mozga. Imaju gotovo 360° vidnog polja tako da mogu vidjeti dvije stvari odjednom (i hranu i biti na oprezu od predatora). Kao i mi, ribe vide u boji, no mogu vidjeti i ultraljubičasti spektar svjetla. Imaju veću osjetljivost na svjetlo od ljudi, a, za razliku od nas, nemaju kapke jer im se oči cijelo vrijeme vlaže vodom. Stoga, one ne mogu zatvoriti oči kako bi izbjegle jarko svjetlo i zaštitile se. Zatim, ne mogu raširiti zjenice te se njihove oči akomodiraju na velike promjene u jačini svjetla mnogo sporije od naših. Obično im treba 20 minuta za prilagodbu na uključeno ili isključeno svjetlo (ovo je obično vidljivo sakrivanjem iza kamenja ili u bilju nakon paljenja svjetla u akvariju). Iz tog razloga, vrlo je bitno zaštiti ribe od jakog svjetla i naglih pokreta prilikom smještanja akvarija u stambenom prostoru. Osim sunčevog svjetla treba uzeti u obzir i ostale izvore: zrcala ili neki drugi sjajni predmeti. Osvjetljenje u sobi može također biti problem, tako da se preporuča isključiti svjetla akvarija oko 15 minuta prije nego ugasite svjetlo u sobi.

Sljedeća stvar na koju morate obratiti pozornost su nagli pokreti. Trebate voditi računa da smjestite akvarij s obzirom na aktivnosti koje će se zbivati oko njega.

Izbjegavajte hodnik i kuhinju. Obje lokacije mogu se činiti vrlo prihvatljivima, no upravo suprotno, ribice bi bile pod stalnim stresom uslijed čestog kretanja. Kuhinja je također jedno prometno mjesto, naročito u vrijeme kuhanja, a ribice u blizini dobivaju stalni priljev brzih i neočekivanih i moguće stresnih pokreta od kojih ne mogu pobjeći. Miran kutak u Vašem dnevnom boravku je stoga i najbolja lokacija. No, treba paziti da akvarij nije smješten na direktnom vizualnom kontaktu ispred televizora (ili monitora) - bogat izvor naglih pokreta i svjetla. Naravno, u svakom domu redovito ima jake svjetlosti i naglih pokreta, a ribice ipak možete zaštiti stavljanjem pozadine ili tapete na jednu ili više strana akvarija kako biste stvorili više osjećaja sigurnosti za ribe. Zatim, držanjem većeg broja biljaka u akvariju činite ga ljepšim a ribicama dajete prostora za zaklon.

Što se tiče zračenja treba napomenuti kako zračenje nitko ne može osjetiti ni vidjeti, a ipak, ima ga posvuda. Zrake prodiru kroz zemljinu koru, beton, zidove, stropove. Djeluju na ljude, životinje, biljke. Iako se još uvijek ne može točno utvrditi što su ove zrake, zna se sa sigurnošću gdje nastaju: u podzemnim vodama, usjeklinama i ostalim pukotinama u zemlji. Osim televizora (koji se uz ostale električne uređaje smatra tehničkim izvorima štetnog zračenja) ubrajaju se i vodeni tokovi te geološka zračenja. Vrlo je teško točno procijeniti koliko štetan utjecaj bi imalo na ribice, s obzirom da se za uzroke bolesti i problema u akvariju smatraju loša kvaliteta vode u akvariju i uvjeti držanja a naročito stres.