Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Željela bih nabaviti kraljevskog pitona. Znam sve o uvjetima u kakvima treba živjeti, no zanimaju me uvjeti odabira. Molila bih za vas savjet što je bitno na zmiji primjetiti pri odabiru pri kupnji - po čemu da gledam kvalitetu i zdravlje zmije itd. Hvala puno!
Srdačni pozdravi, Ivana

O: Pri samom otvaranju terarija, zdrava zmija će reagirati. Najčešće podiže glavu i zauzima obrambeni i napadački stav, odnosno kraljevski piton sklupča tijelo, a glavu drži u sredini. Svakako treba obratiti pozornost na veličinu zmije.

Veličina nam ne mora, ali i može ukoliko je životinja adekvatno bila smještena i hranjena, ukazivati na približnu dob zmije. Savjetujem da izaberete mladu zmiju.

Zdrava zmija mora imati bistre oči, osim ako je u fazi presvlačenja, što se vidi po mliječno-mutnoj boji očiju, a koža se skida sa tijela u jednom komadu. Ukoliko se koža ljušti, neravnomjerno, najčešće se radi o neadekvatnim uvjetima držanja (manjak vlage) ili čak o parazitarnim, te bakterijskim i gljivičnim oboljenima kože, pa i oboljenima nekih unutrašnjih organa. Ukoliko zmija nije u fazi presvlačenja, koža mora biti glatka, sjajna, bez ikakvih abrazija, ozljeda i nametnika, te izbočina. Obavezno treba pogledati i dio kože koji je izravno u doticaju sa tlom.

Ukoliko je moguće, treba pogledati usnu šupljinu. Zdrava zmija ima blijedo-ružičastu sluznicu, bez erozivnih (površinska oštećenja) ili ulceroznih (duboka oštećenja), te hiperemičnih (crvenilo-upala)promjena, odnosno da nema znakova stomatitisa.

Kad se zmija primi u ruke, zdrava zmija gmižući i izvijajući se nema nikakvih deformiteta kralježnice, te koštanih struktura glave, te se jasno osjeti mišićni tonus prilikom gmizanja. Atonične kretnje, znak su da je zmija bolesna.

Pogledajte i otvor kloake koji mora biti bez oteklina i znakova mekane ili proljevaste stolice. Savjetujem da odnesete izmet na Veterinarski fakultet klinika za parazitologiju, kako bi se ustanovili eventualni paraziti, te se životinju po potrebi tretiralo, a inače barem jednom godišnje.

Pozivam Vas da posjetite našu trgovinu na Drvinju gdje u ponudi trenutno imamo jednog kraljevskog pitona koji je pod stalnim veterinarskim nadzorom, te posjeduje svjedodžbu o zdrastvenom stanju, kao i sve naše životinje u prodaji.

Svakako prije nabave zmije, potrebno joj je omogućite sve potrebne uvjete u terariju, kako bi mogla normalno živjeti bez ikakvih zdrastvenih problema.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja možete se obratiti našim veterinarima.