Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Uskoro ću postati vlasnica para zamorčića. Zanima me kakav bi kavez bio najpogodniji, tj. od kojeg materijala? U mogućnosti sam napraviti veliki drveni kavez, no je li drvo dobar materijal za kavez namijenjen zamorcima?
Unaprijed hvala,
Silva

O: Smještaj Vaših zamoraca može biti različit, što prije svega ovisi o Vama.

Nekoliko je momenata o kojima treba voditi brigu.

Kućica zamorčića treba biti prozračna, dovoljno prostrana i laka za čišćenje. Može biti od stakla, plastike ili drveta, ali je kavez od drveta teži za temeljito čišćenje i dezinfekciju. Najčešće se koriste plastični kavezi različitih izvedbi, tj. rešetke su metalne, a pod i strop plastični. Važno je da pod ne bude rešetkast, kako noge zamorčića ne bi upadale između žica, a ako i jeste rešetkast, treba postaviti karton koji će potpuno prekriti pod, pri čemu onda taj karton treba često mijenjati.

Važno je, također, da zamorci imaju dovoljno prostora. Smatra se da je za dva zamorca potreban minimum prostora 120 x 60 cm, uz uvažavanje pravila "što više to bolje" jer je važno da se dosta kreću.

Igračke kao takve im nisu posebno atraktivne, ali vole tunele i mjesta gdje se mogu skriti.

Prostirka im mora uvijek biti suha.

Voda mora uvijek biti svježa i dostupna.

U hranidbi temelj predstavlja sijeno koje treba uvijek biti dostupno i što je moguće kvalitetnije, a druga po važnosti je peletirana hrana, koju ne treba ostavljati stalno u kavezu jer se zamorci lako udebljaju. Važno je da ih hranite peletama za zamorce, a ne za kuniće ili druge glodavce jer nemaju isti sastav.

Sve potrebno za držanje zamoraca možete pronaći u trgovinama Pet centra, gdje možete dobiti i sve potrebne informacije vezano za njegu i držanje.