petra franko


Odgovara:
Petra Franko Bartoniček, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Planirao sam kupiti dva degua, muškog i ženskog, kod uzgajivača. Sada tražim kaveze i našao sam kavez ovih dimenzija: 100x54x66. Hoće li to biti dovoljno za dva degua? Prilažem link sa slikom kaveza. Lp, Ratko

O: Degu zahtijeva veći kavez od ostalih glodavaca, a minimalne dimenzije bi trebale biti 100x60x60 cm. Kavez bi trebao biti od žice ili stakla jer plastiku lako pregrizu. Ukoliko je na dnu kaveza rešetka, dno treba obilno posipati steljom kako se degu ne bi ozlijedio. Idealan kavez trebao bi imati nekoliko nivoa.

Uz posudu za hranu i vodu, u kavez bi na tjednoj bazi trebalo deguima ponuditi i posudu s pijeskom za kupanje jer su oni po prirodi životinje koje se ne kupaju u vodi, nego se čiste trljanjem tijela i dlake u pijesak, odnosno na taj način se rješavaju i vanjskih nametnika. Kako su po svojoj prirodi također vrlo aktivne životinje, kada nisu slobodni i u vašem društvu dobro je da u kavezu imaju veći kotač za trčanje (kotač bi trebao biti zatvorenog tipa kako životinjice ne bi ozlijedile kandžice dok trče te metalne konstrukcije) kao i grane koje im omogućuju penjanje, kamenje za glodanje da si mogu trošiti zube te druge igračke za razonodu (u tu svrhu mogu dobro poslužiti i tuljci što preostanu od papirnatih ručnika i/ili WC papira).

Kavez treba postaviti na mirno mjesto, bez buke, propuha te sunčevog svijetla.

Kavez koji ste Vi odabrali odgovara djelomično – dimenzije su prihvatljive naročito za jednog ljubimca, a odabrani model je na više razina – ali bi bolje bilo da je kavez viši i uži, zbog same prirode degua da se penju. Također, kako je ovaj model kaveza namijenjen prvenstveno za kuniće, potencijali problem je to što su prorezi između rešetki nešto širi pa ukoliko nabavite vrlo mlade degue, postoji i mogućnost da bi se (posebno u početku) mogli izmigoljiti van iz kaveza.