dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Molim Vas, imam Boston Terriera, star je 1,5 godina i imamo problem s pronalaskom dobre hrane za njega. On je malo kompliciran, probali smo sa Royal Canin Ideal weight, Sensitive i hranom za French Bulldog i sve to traje neko vrijeme i on prestane jesti i ne jede danima dok mu ponovno ne promijenim. Bili smo kod veterinara jer je bio bolestan i morao na svakakve pretrage, da bi na kraju zakljucili da pati od gastritisa. Vjerojatno zato ne jede kad osjeti da mu nije dobro. Zna se dogoditi da jos tu i tamo povrati. Molim Vas ako imate iskustva s njima da nam preporucite hranu koja bi za njega bila idealna. Lijepi pozdrav! Natka

O: Gastritis je jedna od čestih bolesti koja prati naše ljubimce. Može biti akutnog ili kroničnog tijeka s akutnim napadajima. Prati ga povraćanje te oslabljen apetit. No, povraćanje može biti znak i ozbiljnih bolesti - bolesti bubrega, jetre ili pankreasa ili može biti potaknuto lijekovima, disbalansom elektrolita ili stresom. Gastritis definiramo kao upalu sluznice želuca, a postoje još brojne vrste gastritisa koje su razvrstane histološki prema dubini i vrsti upale.

Nastanak upale vezan je uz viruse, bakterije, a najčešće uz neadekvatnu hranu koja izaziva iritaciju sluznice.
 
Kod ljubimaca koji pate od gastritisa važna je prehrana veterinarskom dijetom. U ponudi imamo više vrsta hrane namjenjene psima koji imaju gastritis. Neke od njih su: Purina Gastroenteric, Hill's i/d, Eukanuba Intestinal ili Royal Canin Intestinal, Integra  Intestinal. Sve navedene hrane dostupne su u suhom i mokrom obliku, a preporučam započeti dijetu mokrom hranom (u obliku konzerve) prvih nekoliko dana te nakon toga uvoditi suhu hranu pod istim nazivom. Ovakva dijeta mora trajati minimalno 7 do 10 dana, u dnevnoj dozi prema tabeli naznačenoj na pojedinom pakiranju, a koju treba podijeliti u više manjih obroka, od pet do šest. Ako se radi o kroničnom gastritisu potrebno je navedenu hranu koristiti i dugi period pa čak i cijeli život.

Ako se radi o blažem obliku bolesti potrebno je nakon dijete da Vašem ljubimcu ponudite neku od lakoprobavljivih hrana superpremium kvalitete: Brit Care, Eukanuba, Hill's, Purina Pro Plan, Royal Canin za odrasle pse.

OZNAKE: