Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam oštrodlakog njemačkog ptičara starog 3 godine. Zanima me kako ga naučiti da zalaje kada netko nepoznat uđe u dvorište da obavijesti da imam gosta, te me zanima da li ga je ikako moguće naučiti i na koji način da obrani vlasnika (mene) od neke osobe koja bi me htjela napasti. Unaprijed puno hvala, Zvonimir

O:  Preporuka je za obuku psa da bude čuvar početi što ranije, i to već s 35 do 40 dana starosti štenadi, učeći psića da se igra, npr. s krpom, i da uvijek izađe kao pobjednik. Zatim se prelazi na punjenu krpu kao igračku. Onda se psu, npr. dok je noću u dvorištu, baci pokoji kamenčić, da zašušti u grmu, što djeluje na povećanje budnosti.

Sa 7 do 8 mjeseci starost počinje se s "draženjem", tj. markiranjem. Nepodmitljiv pas znači pas kojem se ne može skrenuti pažnja ni sa čime, pa ni hranom niti drugim psima, tj. da je nepovjerljiv prema stranim ljudima i životinjama, no bila bi također greška da psa izoliramo u potpunosti jer tada neće biti dovoljno socijaliziran. Što je pas stariji, stečena iskustva iz mladosti postaju čvršća i pas ih nerado mijenja.


Njemački ptičar je lovačka pasmina psa, tako da je kod njih izražena sklonost učenju. Uz puno upornosti i školu dresure, tj. sa stručnim vodstvom, mislim da bi se Vašeg psa moglo puno naučiti. Naročito je vježbe obrane poželjno raditi s markirantom. Preporučam Vam, u svakom slučaju, da se obratite školama za obuku i dresuru pasa.

OZNAKE: