Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam malino kanarinca koji je star 2 mjeseca. Kod mene se izlegao uz još dva ptića. Do navršenih 40 dana života hranjeni su tvrdo kuhanim jajima i mrvljenim keksom, a potom postepeno sam ih navikavao na sjeme. Davao sam im uobičajeno crno i svjetlo sjeme i perilu. Do prije par dana sve je bilo ok. Najednom je samo on počeo sve više spavati, napuhanog perja. Nije više živahan kao prije, prestao je pjevati, tek se ponekad oglasi cvrkutom. Njegov stomak je napuhan, a prsna kost pomalo strši. Izgleda mi umoran i iscrpljen.To bi bili uočeni simptomi. Pozitivne strane su to što uredno jede i izmet mu je uredne boje i izgleda. Za sada mu od hrane dajem svjetlo sjeme, povremeno perilu i melody mix. 

Od pića mu dajem svježu vodu i kamilicu. Odvojio sam ga od ostalih ptica. Možete li mi molim Vas pomoći, o kojem oboljenju je riječ, te kako da mu pomognem, šta da mu dajem da jede, pije, možda neke tablete, čajeve ili sl.? Unaprijed Vam se zahvaljujem!
Dado

O: Preporuka je odmah posjetiti veterinara koji će propisati antibiotik.

Kod ptica kućnih ljubimaca u ovakvim slučajevima nema čekanja da se stanje poboljša. U roku od 24 sata od pojave znakova oboljenja treba započeti terapiju koju je odredio veterinar nakon pregleda ptice, odvojiti bolesnu pticu, u kavez staviti plastičnu bočicu s toplom vodom, kavez držati na tihom i bez propuha mjestu u stanu.

Uzročnik se ne može samo tako odrediti ili pretpostaviti, treba uzeti bris iscjetka nosa ili oka ili izmet i odnijeti veterinaru ili, prema dogovoru, u laboratorij za mikrobilogiju. Točna dijagnoza se postavlja nakon detaljnog pregleda životinje (načina disanja, vanjskog izgleda, izgleda izmeta i razgovora s vlasnikom) i nakon dobivenog mikrobiološkog nalaza brisa ili izmeta.

OZNAKE: