Odgovara:
Silvija Havrle, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Poštovani, imam crvenouhu kornjačicu staru oko 4 godine te planiram nabaviti još dvije kornjače. Zanima me da li smiju u istom terariju živjeti i mlade i odrasle kornjače te da li smijem staviti zajedno dvije kornjače istog spola u isti prostor i kako mogu odrediti kojeg su spola? Hvala, Dina

O: Trachemys scripta elegans (crvenouha kornjača, kalifornijska kornjača) je najčešća vodena kornjača koja se drži kao ljubimac. Karakteriziraju ju "crvene uši", odnosno crvene mrlje na mjestu ušiju. Oklop im je išaran raznim nijansama zelene boje, a kako stare, šare se gube te oklop poprima tamniju boju.

U prirodi žive u slatkim vodama, u poluvodenom okruženju jezeraca, potoka i rijeka u južnom dijelu SAD-a. Vole pjeskovita dna i umjerenu vegetaciju te trebaju suhu, toplu kopnenu površinu i puno tople vode za plivanje. U kućnim uvjetima narastu oko 25 cm u dobi od 3-7 godina, a ženke su krupnije od mužjaka koji dostigne dužinu oklopa oko 20 cm.

U isti akvarij možete staviti kornjače različitih spolova. U mladosti je gotovo nemoguće razlikovati spolove. Poslije, mužjaci imaju puno duže prednje pandže, a kloaka im je smještena više prema kraju repa. Rep im je duži i tanji, a plastron ponekad lagano udubljen. U prirodi prežive oko 20 god., a u zatočeništvu i do 40, ako im se omogući hibernacija.

Malim kornjačama treba osigurati zaseban, prostran akvarij (starije su kornjače prema njima agresivne) sa vrlo čistom i pitkom vodom gdje će visina vode biti jednaka dužini kornjače, a moraju imati i čvrsto, suho kopno na koje će se s lakoćom popeti. Kornjače treba raznoliko hraniti. Mlade kornjače duge 13 cm treba hraniti svaki dan, a odrasle svaka 2-3 dana. Kornjače morate hraniti u vodi. Mlade kornjače najviše jedu meso, a odrasle podjednako meso i bilje.

U Pet centru postoji cijela paleta gotove hrane za kornjače, posebno za mlade i za odrasle (npr. dehidrirani mekušci, račići, riba uz dodatak vitamina i minerala). Možete ih hraniti s piletinom, govedinom, ribom ili mekušcima (sirovo ili kuhano), a može i sa živom hranom (vodeni puževi, skakavci, akvarijske ribice, račići, gujavice, ličinke komaraca i dr.) te povrćem i voćem.