Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam par pitanja u vezi činčile. Koliko one koštaju te do koje veličine narastu? Da li mogu činčilu pustiti po sobi da se slobodno kreće.
Hvala vam unaprijed,
Aleksandra

O: Činčile potječu iz Južnoameričkih Andi. Odrasle jedinke ne teže niti jedan kilogram. Visoke temperature su opasne za činčile jer je njihovo gusto krzno namijenjeno niskim temperaturama. Tijekom cijele godine potrebuju sobnu temperaturu, ne višu od 25ºC. 

Više temperature su za njih smrtonosne i zato morate kavez držati na mjestu gdje sunčevo svijetlo ne tuče direktno u njih, a također kavez ne smije biti stavljen na mjesto gdje bi mogao nastati propuh.

Preporučljiva veličina kaveza je minimalno 80x60 cm. Što je kavez veći, to će činčila biti sretnija u njemu. Preporučuje se puštanje činčile svakodnevno barem na sat vremena kako bi se iskakala, samo treba pripaziti na električne kablove koji bi mogli biti pogubni za činčilu, jer ih vole gristi. Činčile prosječno žive petnaest godina. Zubi im neprestano i brzo rastu, pa im treba nabaviti drvo za glodanje koje možete kupiti kod nas u Pet Centru. Inače, to drvo nikako ne smije biti kestenovo ili hrastovo, jer sadrži tanin koji je za činčilu škodljiv.

Što se prehrane tiče, u Pet Centru možete nabaviti hranu namijenjenu južnoameričkim činčilama i mnoge poslastice, te pijesak koji im služi za njegu i čišćenje krzna i posudu u koju se taj pijesak stavlja. Pijesak treba ostaviti činčili svaki dan po pola sata do sat vremena i onda posudu zatvoriti ili maknuti iz kaveza kako činčila ne bi vršila nuždu u taj pijesak. Činčile se ne moče i kupaju sa šamponima. Osim kupljene hrane, činčili možete ponuditi malo jabuke, posušene koprive, sijeno, listove maslačka, cvijetove tratinčice, suhe cvjetove kamilice i to im nije osnovna hrana. Ne smiju jesti orahe, bademe te lješnjake.

Činčile su noćne životinje i dan obično prespavaju. Vitaminske preparate nikad nije naodmet davati da bi održali zdravlje i vitalnost malih krznenih životinja. Mi ih u ponudi imamo od nekoliko proizvođača: od JBL-"Rodovitol", multivitamini za glodavce, za prekrasno krzno i vitalnost, od Beaphara-"Lebens vitamine", multivitaminski pripravak za glodavce i od Vetoquinola -"Gervivet", vitaminske kapi za male glodavce s vitaminom C. Svi ti preparati se stavljaju u pitku vodu ili hranu.

Činčile u Pet centrima možete naći u tri boje: crnoj, svijetlo smeđoj i sivoj. Crna i svijetlo smeđa činčila koštaju 429,50 kn, a siva činčila košta 223,00 kn.