Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Poštovani, htjela bih vas nešto pitati, naime imam maltezera starog 2 mjeseca i tjedan dana. Kod mene je već tri dana i često, često spava. Ponekad mi izgleda kao da namjerno leži u košari otvorenih očiju i neće da se šeta po stanu, da istražuje stan... Pitam se da li je malen pa mora toliko spavati, da li je možda tužan, bolestan ili samo lijen? U stanu živimo ja sestra mama i tata i svi mu pridajemo mnogo pažnje, naravno kada imamo vremena, ali sigurno od nas četvero tijekom dana četiri sata provedemo u igri sa njim, a čim igra prestane on legne u kućicu ili ispod stola ili bilo gdje i spava. Noću se probudi, dva puta (prvi put oko 2 h obavlja nuždu,  a  drugi  put  oko 5 h  hoće ući u moj krevet).  Nakon toga se probudi u 6 h i

malo se igra s mojom mamom, pojede, izigra se i opet ode u kućicu spavati. Mislim da ću poluditi! Ja i sestra smo toliko željele tog psa, a sad se toliko brinemo da možda nije bolestan.
Unaprijed hvala! Maja

O: Kada dovedete svog novog psića prvi puta u Vaš dom, on će vjerojatno biti uplašen i zabrinut jer se nalazi u njemu potpuno novoj i stranoj sredini. Budite veseli i pažljivi sa njim, pružite mu mnogo pažnje i ljubavi, dozvolite mu da istraži svoju novu sredinu te se na nju i priuči.

S obzirom da je razdoblje privikavanja na novu sredinu i okruženje najmanje 7 dana, omogućite mu u tom razdoblju okruženje u kojem se u miru može priviknuti na Vas, a i Vi na njega. Izbjegavajte buku, gomilu stranaca te bilo kakve glasne zvukove koji ga mogu uplašiti. Ne kažnjavajte i ne vičite na svog psića pa čak i ako nešto pogrešno učini ili napravi nered. Na samom početku vašeg druženja, budite pažljivi u odgoju jer u suprotnom možete dobiti plašljivog psića koji će se svega bojati, dok će pozitivna iskustva stečena tijekom prvih nekoliko dana boravka u Vašem domu pozitivno utjecati na Vaš budući odnos.

Osigurajte Vašem psiću njegov vlastiti kutak. Stavite mu kutiju ili pseći krevetić u topli kut gdje nema propuha. U našim Pet centrima možete pronaći prostirke i krevetiće za pse različitih dimenzija, a najbolje se odlučiti za onaj koji će moći koristiti i kad naraste. Vaš će pas koristiti to mjesto za odmor i spavanje, te će se u njemu osjećati sigurnim i zaštićenim. Također, osigurajte mu igračke sa kojima će se zabavljati dok Vas nema (no, ne ostavljajte ga duže vrijeme samog kod kuće), ali i gristi ih u razdoblju izmjene zubića.

Poštujte privatni život Vašeg psića kada se on nalazi na svojem posebnom mjestu, nikako ga ne vucite van već mu dozvolite da on sam iz njega izađe. On se mora osjećati sigurnim kada se nalazi u svojem "utočištu".

Nakon što se psić privikne na svoj novi dom, Vas i Vašu obitelj, možete ga voditi i među druge ljude. Psi su prirodno druželjubivi i Vaš će psić uživati u druženju s Vama, ali i sa "psećim prijateljima".

Svakako vodite brigu i o eventualnom gubitku apetita, naglom smanjenju ili povećanju tjelesne težine, pretjeranoj potrebi za uzimanjem tekućine, prečestom ili nedovoljnom mokrenju, krvavu ili mekana stolicu, povraćanje, dlaku bez sjaja...  Kada primijetite pojavu nekog od ovih simptoma, posebnu pažnju obratite na svog psića da bi vidjeli da li se oni ponavljaju, te ako Vam se čini bolestan, svakako posjetite veterinara.

Ne postoji neko univerzalno pravilo kojim bi se moglo odrediti koliko je aktivnosti potrebno za pse, već je potrebno individualno promatranje kako bi se odredilo koliko aktivnosti i koje vrste pas ima potrebu.

Budite pažljivi i strpljivi prema Vašem novom kućnom ljubimcu jer će Vam vratiti višestruko, kako samo oni to znaju, doživotnim prijateljstvom.

OZNAKE: